Annons

Annons

Annons

Ragunda

Debatt
Nödvändigt att satsa på skolan för framtiden

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Många kommuner har ett tufft ekonomiskt läge. Ökade kostnader gör att budgeterna av allt att döma inte går ihop. Ragunda är inget undantag. Skolan utgör av naturliga skäl en stor del av kommunens uppdrag och därtill kostnad.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Enligt våra beräkningar går svensk skola i dag minst 12 miljarder back. För Ragundas del är summan cirka 7 miljoner kronor i dagsläget. Nyligen presenterade Sveriges Lärare undersökningen ”Pengarna är slut” som visar på hur omfattande besparingar som planeras i kommunerna runtom i landet.

Annons

Ragundas skolchef om sparkrav: ”Jag ser inga möjligheter” (7 maj)

Annons

De nedskärningar som nu görs på förskolor och skolor får direkta och allvarliga konsekvenser för såväl kvaliteten i undervisningen som för lärares arbetsmiljö. Personaltätheten och lärartätheten minskar, resurspersoner försvinner, klasserna blir större, tid till för- och efterarbete minskar och lärarna betalar med sin egen hälsa. Och givetvis drabbas eleverna i slutändan.

Allt sedan kommunaliseringen så har finansiering av skolan varit en av kommunens kärnuppgifter. Det är ett väldigt viktigt ansvar, ett ibland tungt ansvar, men ett ansvar som måste tas. I såväl bra som dåliga tider.

Med ett ändrat synsätt så handlar det om investeringar snarare än kostnader. Investeringar i våra barns framtid. De som en dag ska börja arbeta och i sin tur hjälpa till att finansiera nästa generations utbildning och välfärd. I både ”hårda” tillgångar, som fastigheter, och ”mjuka”, som programvaruutveckling, så heter det att man investerar. Varför heter det inte detsamma då det gäller elevers utbildning?

Sveriges Lärare är väl medvetna om det kärva ekonomiska läget, men i svåra tider behöver kommunen än mer värna om det som är det rätta.

Det rätta är, enligt oss, att investera i barnens och elevernas utbildning. Det handlar om Ragundas, men också hela Sveriges framtid och välstånd.

Vi behöver framsynta och kraftfulla politiker som vill och vågar sätta skolan först. Som investerar i utbildning och ett attraktivt läraryrke.

Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande Sveriges Lärare

Åsa Fahlén, förbundsordförande Sveriges Lärare

Ellen Eriksson, ordförande Sveriges Lärare i Ragunda

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan