Annons

Annons

Annons

Östersunds luftkvalitet

Insändare
Därför får luften i Östersund så uselt betyg

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Luften i Östersund, och åtgärderna som kommunens tjänstemän skitnödigt vidtar för att försöka hålla skenet uppe som en (kanske den absolut mest) miljömedvetna staden i landet, är fascinerande.

Därför backar Mittstyret om p-platserna (4 maj)

I en välkomstbroschyr från 2010 med avsändare Östersunds kommun stoltserar man med texten ”Europas renaste luft och vatten”. Källa på det? Ingen aning, men att Miljöpartiet inte hade samma inflytande för 13 år sedan står klart.

Annons

Hur är det möjligt att det på 13 år tagit vändningen från denna framgång till att vara en av de sämsta städerna i landet sett till luftkvalitet? När man plöjt ner alla dessa skattepengar i expresscykelvägar, elbussar, laddpunkter och biogasdrivna sopbilar – borde inte resultatet bli motsatsen?

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Kan det på något sätt ha att göra med Miljöpartiets inflytande, och detaljer kring var man placerar mätutrustningen gentemot andra städer spelar in? Att mäta intill några av de mest trafikerade vägarna i staden (Rådhusgatan och Färjemansleden) lär inte påvisa något annat än uselt resultat. Hur vore det om man istället gör mätningen mitt i stan? Vid Biostaden exempelvis. Samma resultat?

Dessa mätningar är som att IOGT-NTO ställer sig utanför O'Learys en lördagsnatt med alkotest och på måndagen redovisar testresultaten som oroväckande. ”97 procent av Östersundarna har grova alkoholproblem, detta bör tas på allvar och vi bör stänga all alkoholförsäljning snarast”.

Region Gotland har börjat sanda med hårt granitgrus istället för sand gjort av kalksten som lättare går sönder och orsakar partikelutsläpp. Dyrare? Vad vet jag, men räkna samman kostnaden för sandning samt spridning av saltlösning under sommarhalvåret inklusive material så når vi verkligheten. Lägg där till i beräkningen ett antal arga mopedister och motorcyklister som lagt ner sina fordon på grund av halkan som uppstår.

Annons

Vid varje möjlighet kommunen får att smalna av partier av vägnätet så verkar man vilja ta den chansen, direkt! Detta medför köbildning, främst utefter Rådhusgatan, Genvägen, Krondikesvägen och Lillänge. Hur vore det om man försöker få trafiken att flyta? Minska antalet start/stopp och minuter tomgångskörning. En resa från nedre Torvalla till stadskärnan i morgonrusning har säkerligen fördubblats tidsmässigt sedan 2010. Och med tanke på expresscykelvägen kan väl inte fler välja bilen? Eller?

Annons

Bygg inte övergångsställe och framför allt inte cykelöverfarter vid rondeller. Livsfarligt på så många plan, och bidrar även ytterligare till köbildningen.

Fokusera på av-/på-/förbifarter. Hur kan det komma sig att det efter alla år av utredning ännu inte finns mer än en (!) på-/avfart mellan E 14 och Lillänge? Varför genar folk via Genvägens småkvarter när man ska från Lillänge till Frösön? Varför väljer trafikanter att ta vägen förbi Fagervallsskolan precis intill hämta/lämna-fickan för förskolebarn, i stället för att välja de större anslutningsvägarna?

Alla ovanstående punkter beror på ett uselt förarbete sett till befolkningsökning de senaste åren.

Det är nog bara att inse att invånarna inte kommer att avstå elbilen eller fossildrivna bilen när man ska storhandla på Maxi, Lillänge eller Willys. Man anpassar sig bara tidsmässigt för att sitta i bilen och tomgångsköra i köerna tjänstemännen själva orsakat.

Framåtsträvare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan