Tack Håkan Larsson för en bra artikel om kärnkraft! Jag delar i huvudsak dina synpunkter. Det är svårt att förstå att detta energislag fortfarande lyfts fram som ett realistiskt alternativ i den svenska energidebatten.
Att förneka kärnkraftens risker kan sluta illa (15 maj)
När kärnkraftsfrågan diskuterades som hetast på 1970-talet, handlade det i huvudsak om risker för allvarliga olyckor och behovet av en trygg förvaring av avfallet. Vart har debatten om riskerna tagit vägen? Numera verkar det som att frågan endast handlar om ekonomi.
Annons
Annons
Att Socialdemokraterna fortfarande svajar och inte vet vilken fot de ska stå på i denna, för mänskligheten ödesmättade fråga, är ytterst beklagligt. Att Centerns nye partiledare förklarar att partiet numera är öppet för ny kärnkraft är verkligen både sorgligt och olycksbådande.
Sällan har en fråga diskuterats och utretts så ingående som kärnkraften. Ett helt decenniums hårda debatter ledde efter kärnkraftsolyckan i Harrisburg, fram till folkomröstningen 1980. Då var alla tre linjerna överens om avveckling. Skiljaktigheterna rörde i huvudsak det bortre parentestecknet.
Sen bekräftades atomkraftens risker genom olyckan i Tjernobyl 1986 och Fukushima 2011. Vi är många som minns följderna för vårt land, inte minst för samerna och deras renar. Hur kan man glömma så fort? Som Håkan Larsson påpekar kommer det att ta mycket lång tid innan avfallet från kärnkraften klingat av.
Nyligen fick vi ta del av Incitamentsutredningens betänkande. Den utmynnade i en präktig antiklimax. Regeringarnas direktiv till ensamutredare Ulrika Liljeberg blev en rejäl tvångströja, som omöjliggjorde hennes uppdrag och förklarar utredningens klena resultat. Här kan man verkligen tala om ”mycket väsen för lite ull”.
Låt oss en gång för alla säga nej till nya långsiktiga satsningar på detta farliga energislag. Kärnkraften var farlig när den kom, den är farlig i dag – den kommer att vara farlig i morgon! Nej, låt oss kämpa för ett klokt tillvaratagande av den befintliga vattenkraften och en snabb och säker tillförsel av förnybar och klimatvänlig energi från sol och vind!
Annons
Annons
Regeringen vill ställa en statlig garanti på 400 miljarder kronor till förfogande för ny kärnkraft och hävdar samtidigt att rättvisa villkor ska gälla mellan de olika energislagen. Då är det inte lätt att förstå hur man motiverar de 400 miljarderna till ny kärnkraft. Använd i stället dessa pengar till att stimulera en snabb utbyggnad av den förnybara energin!
Till dig Håkan vill jag säga – du har en bra syn i frågan, men börja med att påverka Centerns partiledning för ett fasthållande av sin kloka och framsynta linje. Om Centern vill finnas kvar som ett livskraftigt och trovärdigt parti finns det inte utrymme för ytterligare besvikna anhängare.
Kurt Folkesson