Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Samhället går inte under för att vi inte blint gasar på

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det verkar som vi behöver en ny sorts politiker i våra kommuner, och en ny typ av demokrati. Politiker som inte blint tror på tillväxt, som ser och värnar en helhet som inkluderar medborgarna, inte kör över dem. Som värnar natur och miljö.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Som känner och värderar bygdens olika fördelar och kan tänka mer långsiktigt över vad större förändringar skulle kunna betyda i en framtid. Som inte naivt litar till riskkapitalister vars enda mål är att berika sina investerare via skatteparadis.

Att pressa en stad att växa har mer än ett pris. Konsekvenserna verkar inte undersökas särskilt noga, bara fantasisiffrorna ser bra ut i en budget.

Att forcera tillväxt är västvärldens automatiska mantra. Som om samhället skulle gå under om vi inte gasar på, blint.

Vad förlorar vi på detta? Vi förlorar miljö, natur, ren luft, rent vatten. Vi förlorar vår varsamhet, vi roffar åt oss. Vi förlorar hållbarhet.

Vi förlorar hälsa, frid, naturlig samvaro, eftertänksamhet, reflektion, medvetenhet om vad vi är och varför vi är här. För inte kan det vara att konsumera.

Vi konsumerar mer än vi behöver, mer än vad planeten tål, och inte mår vi bättre av det, tvärtom. Skattebetalare ska inte fösas fram i en riktning de inte önskar.

Europeiska Landskapskonvention lyfter och stärker människors rätt till att vara med och påverka sin miljö, oavsett om det är stadsmiljö eller landsbygd.

KML

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan