Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Har Östersunds politiker blivit fartblinda?

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det ekonomiska systemet och hela människans existens bygger på ständig tillväxt. Tillväxt är bra men frågan är i vilken takt den ska ske och till vilket pris?

Östersund ska bygga bostäder bland annat på Frösön, Annersia, vid skidstadion och Remonthagen. Man ska bygga regemente i Torråsen, ”grön näring” i Spikbodarna/Verksmon, nytt affärskomplex på Lillänge och en dyr förskola.

Annons

Man kan väl milt sagt konstatera att det planeras många stora byggprojekt i Östersund de närmsta åren.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

För att dessa etableringar ska fungera behövs infrastruktur i form av vägar, kollektivtrafik, vatten, avlopp, fiber, el och inte minst människorna som ska arbeta behöver bostäder, vård skola och omsorg.

Annons

Regionen behöver spara 300 miljoner, huvuddelen av kommunens byggprojekt gick över budget under 2022 och de flesta känner till skolkaoset som råder i Östersund samtidigt som skolan också ska skära ner.

Kommunens strategi verkar vara att gasa sig ur den ekonomiska situationen, när man gasar kör man lätt i diket vilket jag tror att Östersunds kommun håller på att göra. Det finns en plan och allting är förberett enligt kommunledningen – det är inte det jag hör vid diskussioner runt fikabordet eller ser i rubriker i media.

Jag skulle vilja uppmana alla som läser detta att lyssna på dokumentärserien ”Det nya Norrland” på SR play, där får man en bild av vad snabba beslut och stora etableringar kan innebära för bygden, människorna och stödfunktioner i samhället. Är polisen förberedda?

Men vi i Östersunds kommun får väl lita på Niklas Daosons mantra; 18 miljarder, 1 000 arbetstillfällen och 3 000 indirekta arbetstillfällen och många arbetstillfällen i Torråsen (oklart hur många och när).

Annons

Jag väljer att tro på det när jag ser det. Utbyggnad av all infrastruktur verkar lösa sig själv, helt magiskt, för kommuninvånarnas pengar. Men Daoson menar att man i kommunen inte gör kalkyler när man ser det som etableringsprojekt.

Fråga vilket privat företag/exploatör som helst vad man börjar med i ett projekt; jo ekonomiska kalkyler. Privata bolag ser ofta till sina aktieägares bästa, ser Östersunds ledande politiker till sina aktieägares bästa nämligen invånarna?

Det verkar som att kommunledningen går på devisen ”Man ska inte räkna på det, då går det aldrig ihop.”

ROA

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan