Annons

Annons

Annons

Minnesord: Alice Magnusson, Fåker, 88 år

Alice föddes som nummer två i en familj i en syskonskara på så småningom fem barn (inklusive en halvbror).

Vi Magnussons hade namn på A, alla sex.

Eftersom vi bodde 23 kilometer från de två skolorna i Hackås måste vi vid skolgång vara inackorderade hos andra familjer de flesta skolåren.

Vår pappa dog när jag som äldst av fyra barn, var nyss fyllda åtta år. Mamma blev sedan änka i 60 år.

Alice gick de första klasserna inneboende hos mors föräldrar i en skola i Strömsund, de övriga fyra åren inneboende hos godemannen i Hackås.

Strax efter examen i sjätte klass började 12-åriga Alice som bondpiga på en bondgård i Östnår, för att snart byta till en bondgård i Salom (Arons). Här blev hon kvar flera år. Tänkte på framtiden, sökte in på Vita bandets barnsköterskeskola i Sundsvall, gick ut därifrån som delad kursetta. Hon sökte en plats som barnskötare på Frösön, fick den och flyttade med den familjen till Stockholm. Ganska omgående fick hon en anställning på allmänna BB där.

Annons

Annons

Kort tid därefter sökte hon en ledig plats hos Peter Wallenbergs familj och fick den. Peter var boende i New York. Han var chefsförsäljare av Atlas Copcos bergborrmaskiner. Hans fru var dotter till kirurgprofessor Olivecrona. Hon reste omgående över till maken i New York med tvååriga sonen Mark, men lämnade samma dag in 8-månaders dottern hos sin far på KI för operation av en fot. Alice fick i uppdrag att dagen efter hämta ut dottern och flyga med henne till Kennedy airport i New York.

Anställningen hos familjen Wallenberg blev bara ettårig på grund av att Peter fick ett nytt förordnande av AC, att flytta sin verksamhet till Sydafrika. Alice erbjöds att följa med men tackade nej.

Kommande halvår jobbade Alice som hushållerska hos ett pensionerat direktörspar. De hade en tidigare anställd men ville att hon skulle få sällskap.

Flickorna hjälpkörde deras bil till deras fritidshus i Florida. Deras enda uppgift som anställd var att sköta hushåll och städning. De fick många timmar ledigt varje dag, vilka tillbringades på en badstrand i Nantes i närheten av Miami. De körde tillbaka till New York.

Alice garanterade sin syster Astrids uppehälle och "tog över" henne till New York. Alice började jobba på en försäkringsfirma, Astrid som hushållerska hos en direktörsfamilj. Efter fyra och ett halvt år åkte de hem till oss andra i familjen, gick en kontorskurs i Östersund under ett år och reste bägge tillbaka till New York. De satt i ett år bara som barnvakt åt filmstjärnor och andra "kändisar", främst på kvällar och nätter.

Annons

Annons

Innan hemresa för gott, efter sju respektive fem och ett halvt år i USA, gjorde de en bussresa runt hela USA, över 2000 svenska mil.

Väl hemma igen fick Alice plats som bokförare på tre cooperativa företag i Östersund, en tjänst som hon hade cirka 30 år till pensionen.

Jag byggde en villa åt Alice efter återvändandet från USA, som hon bodde i nära 20 år, tills hon köpte "tandläkarvillan" i Fåker och flyttade in där. Hon kom efter pensionen att hjälpa PRO i Näs-Hackås-Sunne på många träffar med serveringar med mera. Alice hjälpte också sin svåger Bengt Norin på Stocke gård med potatisupptagning.

På äldre dagar åkte hon också i Vasaloppsspåren, sprang terränglopp, åkte lokala tävlingar, cyklade en hel del. Hon tog också med sin mamma till Fåker de 10 sista åren hon levde, 1989-1999.

Alice var en mycket snäll syster, faster och moster som vi kommer att minnas med glädje.

Brodern Allan

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan