Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Militär upprustning ger förutsättningar för utvecklad infrastruktur i Jämtland

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Momentum för en snabbt utvecklad infrastruktur för Jämtlands län ligger inom räckhåll. Det är dags för ett samarbete på riktigt mellan kommunerna, näringsliv och regionen – mot samma mål!

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Det säkerhetspolitiska läget i vår nära omvärld är just nu i mycket snabb förändring. En utveckling som gjort att behovet av satsningar på snabbare transporter i fred- och ofredstid är tydligare än någonsin.

Detta gäller inte minst i Jämtland som är ett utpekat nationellt militärstrategiskt viktigt område och där en återetablering av försvaret just nu sker. Samtidigt som intresset för etableringar och inflyttning till vårt län är större än på många år. Där Tillväxtverket vidare konstaterar, ”det absolut största hindret för tillväxt i region Jämtland är den befintliga infrastrukturen”.

Annons

Annons

Att stärka Jämtlands transportförmåga är en viktig del i att stärka Sveriges nationella försvarsförmåga. Kopplingen via Jämtland mot Trondheim och Tröndelag är av internationell betydelse och av stor betydelse för Nato genom tillgången till isfria hamnar i Östersjön och Atlanten. Det står helt klart att Sveriges värdlandsavtal och ett kommande Nato-medlemskap ställer nya och högre krav på infrastrukturen mellan Norge och Sverige.

Nu skickar Östersunds kommun tillsammans med Åre kommun och Samling Näringsliv därför in ett projekt-PM till utlysningen för Militär Mobilitet 2023 där vi lyfter fram de åtgärder i Jämtlands län som vi anser bör prioriteras. Utlysningen innebär en möjlighet för EU-länder att få pengar ur Fonden för ett sammanlänkat Europa för transportsatsningar som gynnar såväl militär som civil mobilitet. Totalt ska 790 miljoner euro fördelas.

För oss är det självklart att ta tillfället att lyfta fram de investeringar som skulle förbättra transportmöjligheterna till och från Jämtland!

Desto mer anmärkningsvärt är att Region Jämtland Härjedalen väljer att stå passiva i denna process. Som ytterst ansvarig för den regionala utvecklingen anser vi att det borde vara en självklarhet för regionen att medverka till att driva på för de satsningar på vårt läns infrastruktur som vi vet är avgörande för såväl försvaret och näringslivet som för att möjliggöra ett hållbart resande.

Annons

Till dess att regionen kliver fram, fortsätter Östersunds kommun tillsammans med Åre kommun och näringslivet att driva på för länets utveckling. I en tid när säkerhetsläget och därmed kraven på infrastrukturen i vårt län förändrats dramatiskt, finns ingen tid att förlora.

Effie Kourlos (C) kommunalråd Östersunds kommun

Jenny Grip, verksamhetschef Samling Näringsliv

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan