Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Därför är Ecodatacenters satsning en femetta för Östersund

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

MP och V borde skämmas – och inte bara partiernas lokala företrädare, utan alla som i hyckleriets och populismens anda nu tar till orda i ljuset av de elintensiva etableringarna i Östersund och lyfter fram dem som natur-, miljö- och hälsorisker. Det är dumheter av sällan skådat slag och jag ska försöka lyfta fram varför, så att fler förstår.

Det amerikanska oljebolaget Exxon Mobiles egna forskare lade 1979 fram en rapport om konsekvenserna av fortsatta utsläpp av koldioxid från förbränning av olja och kol. Det skulle leda till en växthuseffekt som kunde få ödesdigra konsekvenser för livet på jorden. Nu är vi där.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Att företrädare för Sveriges två självutnämnda klimatpartier går ut och motsätter sig etableringarna är helt åt fanders. Etableringarna möjliggör minskade utsläpp i sällan skådat slag. Det är helt överordnat några träd, skidspår eller ett eventuellt naturvärde på de 200 hektar mark som krävs. Vi kan inte säga ”inte här” när de nödvändiga steg sker som faktiskt räddar planeten och kanske säkrar några månader vinter i vår landsända.

Nya enorma satsningen i Östersund

Jag blir bokstavligt talat galen på alla insändare som på olika sätt försöker förklara hur det ”förstör Östersunds gröna profil” eller ”varumärke” att världens kanske mest hållbara datacenter med tillhörande livsmedelsodling är på väg att etablera sig. Det är en femetta för alla. Det borde i upplysningens tid stå klart för var och en att etableringen är fullständigt nödvändig för att behålla och bevara biologisk mångfald, miljö och ett klimat vi kan överleva i.

Det är dumheter och galenskaper alltihop. Det sjukaste är att etableringarna inte bara löser klimat- och miljöproblem över hela planeten, utan även skapar jobb och utveckling i Östersund. Jag ser gärna att särskilt Miljöpartiets och Vänsterpartiets företrädare förklarar sig. Hur kan dessa etableringar våra dåliga för miljön och den biologiska mångfalden som ni annars vurmar för?

Annons

Vill också passa på att slå hål på nästa dumhet. Att elen skulle ta slut och elpriserna sticka iväg för att datahallen behöver 1 terrawattimme el per år. För alla som fått detta om bakfoten eller på något sätt är oroliga, läs noga: det finns cirka 55 terrawattimmar el per år i vårt elområde. Vi förbrukar i dagsläget cirka 18 av dessa. Det innebär att datahallen behöver några ynka procent av den tillgängliga elen.

Annons

Det vi i samma andetag behöver hålla i huvudet är att den förbrukningen är värdefull på två sätt. Den har noll utsläpp och ersätter fossila utsläpp, samtidigt som den ger oss svenskproducerade livsmedel i mängder som jag tror att fritidsvurmarna i Östersund har svårt att fatta.

Ta istället kontakt med de två bolagen. Hör vad de har att berätta. Intressera er. Eller googla åtminstone. Skidspår och natur har vi så det räcker och blir över i Jämtland. Till sist vill jag applådera våra kommunalråd och vår kommundirektör som nyktert och insiktsfullt visar mod för planetens och Östersunds bästa. Jag har varken röstat S eller C, men all heder till er!

Klimatkämpe och trebarnspappa

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan