Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Beror trafikkaoset i Östersund på ren bekvämlighet?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Så kom det då ytterligare ett bevis på kommunens bristande kompetens och vilja till förändring när det gäller trafikkaoset i Östersund. Jag blir tyvärr inte särskilt förvånad när jag läser Per Edströms insändare där han redogör för kommunens hantering av hans medborgarförslag om ”allgrönt” för gående i korsningen Samuel Permansgatan-Rådhusgatan.

I Östersund väger miljön tyngre än trygghet i trafiken (12 maj)

Annons

Ett utmärkt förslag som skulle höja trafiksäkerheten avsevärt i korsningen, men som viftas bort av kommunen med argument tagna ur luften och med killgissningar, som Per så träffsäkert uttrycker det.

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Det går att dra tydliga paralleller till kommunens bristande vilja att göra något åt de enorma trafikmängderna på Genvägen. Det har under de senaste åren lämnats in ett antal medborgarförslag för att komma till rätta med den allt sämre boendemiljön längs gatan, bland annat förbud mot genomfart för tung trafik, sänkt hastighet och borttagande av statusen som huvudled.

Samtliga förslag har dock viftats bort med icke underbyggda argument som ”den tunga trafiken skulle välja Rådhusgatan i stället”, ”det har ju inte hänt några svåra olyckor ännu” och ”Genvägen är en av Östersunds huvudgator” (ingen på kommunen verkar dock veta varför den är det).

Varför avvisar kommunens trafikansvariga med automatik alla förslag till en förbättrad trafikmiljö? Är det av ren bekvämlighet eller är ni rädda för något? Varför inte prova? Testa ”allgrönt” i Samuel Permansgatan-Rådhusgatan, testa att ta bort statusen som huvudled på Genvägen och förbjud genomfart för tung trafik.

Ge försöken en prövotid på två–tre år; skulle resultatet bli så katastrofalt som ni på kommunen påstår är det ju enkelt att återgå till nuvarande ordning utan att det kostat särskilt mycket. Men tänk om det faktiskt skulle bli bättre.

Min killgissning är att den tunga trafiken på Genvägen skulle välja E 14 framför Rådhusgatan och att koldioxidutsläppen skulle minska i korsningen Samuel Permangatan–Rådhusgatan.

Strategen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan