Annons

Annons

Annons

Oviken

Läsartext
En pärla i Oviksfjällen

Detta är en läsartext.

Arådalen fjällstuga är landets näst äldsta turiststation. Foto: Gunnel Arvidson Nilsson

I södra Oviksfjällen ligger Arådalens fjällstuga som är öppen under sommaren. Här bor man enkelt men mysigt. På platsen finns stugvärd som ger råd och tips till besökarna om utflyktsmål, till exempel en tur upp på Hundshögen, Oviksfjällens högsta topp, eller en vandring till Dörrsjöarna.

Annons

Annons

Arådalens fjällstuga är Svenska Turistföreningens näst äldsta. Den byggdes efter att STF:s styrelse antagit ett förslag 1894 av komminister Carl J.E. Hasselberg i Myssjö, Jämtland, om att bygga en fjällhydda i Västra Arådalen i Oviksfjällen. Sommaren 1895 stod huset klart.

”Fjällhyddan” uppfyllde förväntningarna och besöktes av fler och fler och 1909 uppfördes ytterligare en byggnad med kök och matsal.

Ända till mitten av 1960-talet låg Arådalen i väglöst land. För att ta sig dit fick man gå på stigar. När vägen var klar blev det lättare komma till denna underbara plats vid Oviksfjällens fot. I dag är det den enda STF-stugan som man kan nå med bil i Jämtlandsfjällen.

Många jämtländska kulturpersonligheter har besökt Arådalen, bland annat tonsättaren Wilhelm Peterson-Berger. I STF:s årsbok från 1925 skrev han vackert om stället; ”Arådalens turiststation tycks mig bra nära idealet; jag har besökt den många gånger och för var gång tyckt bättre om den. Där råder en ren stil, fjällvandrarstil, en intelligent, sträv, snygg upplivande primitivitet…”

Härnösands stift äger stationen i dag, men STF sköter bokningen och anställer stugvärdar under sommaren.

Seved Johansson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan