Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Bara vi kan försvara Sverige – inte Nato

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Sten Bredberg, f d regementschef A 4, skriver i en insändare en fråga till Christina Hedin som har klargjort var V står i svenska försvarsfrågan. Dels utgår han från sin egen position som militär, dels från sin egen politiska tillhörighet.

På vilken sida står V när det gäller försvaret? (4 september)

Som värnpliktigt utbildad i ett land med riktig krigserfarenhet ser jag flera fakta som Sten negligerar. Han utgår från att ett militärt försvar är det enda effektiva mot främmande makts våld övertag. Ghandi bevisade motsatsen när hans icke-våldsmetoder besegrade den brittiska kolonialarmén.

Annons

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Han förbiser även att alla krigförande militärmakter begår krigsbrott, även de som vinner och de som han anser stå på den goda sidan. Ett av bevisen är att självmord bland återvändande soldater, även svenska FN-soldater, ligger skyhögt över befolkningen i genomsnitt. Antagligen för att de har svårt med minnen från sina insatser, allt ifrån prostitution till att skjuta byar med civilbefolkningen i brand så att kvinnor barn och gamla tvingas fly från sina hem.

Jag rekommenderar Nobelprisvinnaren Svetlana Aleksijevits bok ”Kriget har inget kvinnligt ansikte” som redogör för kvinnliga soldaters deltagande i segern över Hitlertyskland.

Demokratin kan inte försvaras av en diktatorisk organisation som ett militärt krig förutsätter. Ett folk som tillämpar civil olydnad kan inte besegras av en militärmakt, som i John Steinbecks ”Månen har gått ner”, även han Nobelpristagare och med egen erfarenhet av verkligt krig. Teoretiker kan starta ett krig men aldrig vinna en demokrati.

Jag har varit närvarande i ett krig, sett krigshetsare starta ett kolonialkrig, sett Israel starta ett krig utan slut mot palestinierna, sett kolonialmakterna Frankrike och USA:s blodiga krig i Indokina och Nato:s krig i bland annat Afghanistan och Irak. Tron att Nato skulle vara de som försvarar vår demokrati saknar verklighetsgrund, det är bara vi som bor i detta land som kan göra det, även om horisonten i dag mörknar betydligt.

Kick Leijnse, född i ett ockuperat land

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan