Det är viktigt att lära av historien och att ta ett helhetsgrepp om arenaområdet. Det behövs en tydlig plan för hur det rent övergripande ska se ut på området, med ett flertal givna frågeställningar om hur det ska utformas sett till den framtida utvecklingen.
Curlinghall, en överbyggnad av bandyarenan, ett föränderligt klimat och även utvecklingen för Gövikenhallen är exempel som behöver diskuteras mer. Om det tas ett tydligt samlat grepp runt arenaområdet kommer det även att korta ledtiderna för personalen.
(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)
Annons
Det som kan ge området tydliga synergieffekter är frågan om det nya badhusets placering. Att planera för ett badhus med sikte på 40 år framåt är ingen lätt uppgift. Det finns också en uttalad ambition att Östersunds kommun ska växa till 75 000 innevånare år 2040.
Annons
Östersund ska få nytt äventyrsbad – för 435 miljoner (2 juni)
Det är viktigt att vi lär av tidigare misstag och inte upprepar dem, bland annat ishockey- och gymnastikhallens planering som visade sig vara otillräcklig redan från början. För Moderaterna framstår en placering av det nya badhuset i anslutning till arenaområdet som det mest självklara valet för att ge en utökad utveckling av Östersunds kommun som evenemangs- och besöksstad.
Det kommer även att bli enklare logistiskt för barnfamiljer med en sådan placering då fler aktiviteter är placerade centralt, även skolorna får det enklare att nyttja fler faciliteter under friluftsdagar etcetera.
Vi vet inte i dagsläget vad badhuset kommer att få kosta eller vilka exakta faciliteter som ska inrymmas i huset; äventyrsbad, simbassänger, hopptorn, bassänger för rehabilitering och så vidare. Det bör också tas i övervägande hur man ser på externa hyresgäster som exemplevis gym, terapeuter eller naprapater med tanke på områdets verksamheter, vilket kan ge hyresintäkter.
Annons
Det är våra skattebetalares pengar som vi jobbar med. Därför måste effekten vi kan vrida ut ur varje skattekrona maximeras. Det nya badhuset måste exponeras för en bredare målgrupp för att nå en ökad beläggning året runt.
Annons
Vad förväntas besökarna mötas av när man går till nya badhuset? Det är alltid första intrycket som genererar fortsatta besök. Därför måste vi ha fingertoppskänsla i det fortsatta arbetet framåt. Vi ska efter bästa förmåga forma ett badhus till glädje för så väl föreningarna, turismen och inte minst våra skattebetalare. Med en ökad besöksvolym kan vi påverka driftsbudgeten.
För att uppnå en helhet för området måste det även skapas förutsättningar för boende. Ett hotell i anslutning till området anpassat för idrotter skulle också ge bra synergieffekter, inte minst parasporten. Vi vet dessutom att Östersund behöver fler hotellbäddar för att kunna fortsätta utvecklas som evenemangsstad.
Ett Idrottens hus med en hemvist för våra idrottsförband är också viktigt. På så vis ökat vi tillgängligheten till de olika arenorna. Då kan vi på allvar marknadsföra arenabyn Östersund.
Lasse Lignell (M) kultur-och fritidsnämnden samt gruppen för utredning om framtida badhus
Therese Dahlgren Ekroth (M) kultur-och fritidsnämnden
Linnéa Wigg Victor (M) kultur-och fritidsnämnden