Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Alla reumatiker ska ha rätt till medicinsk fotvård

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ibland behöver personer med reumatisk sjukdom tillgång till medicinsk fotvård, som är någonting annat än vanlig fotvård. Vanlig fotvård kan innebära att förhårdnader filas, naglar klipps och att man smörjer in fötterna med mjukgörande salva.

Medicinsk fotvård är en sjukvårdande behandling. Den syftar till att förebygga komplikationer som är orsakade av underliggande sjukdomstillstånd, som i sin tur kan påverka fotens nerver, kärl, hud eller mjukdelar. Det kan till exempel handla om att förebygga svårläkta sår, felställningar eller i värsta fall amputation.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Vilka patientgrupper som erbjuds medicinsk fotvård varierar en del mellan regionerna. Man kan få medicinsk fotvård vid exempelvis nedsatt känsel, deformiteter, nervpåverkan, kärlsjukdom, nedsatt cirkulation eller tidigare sår.

Annons

Personer med diabetes eller psoriasis tillhör de grupper som ofta får tillgång till medicinsk fotvård. Men även människor med reumatisk sjukdom kan ha allvarliga problem, exempelvis felställda tår eller andra felställningar i fötterna. Inflammationer i fotens småleder kan framkalla ökat tryck och en ökad risk för förhårdnader, infektioner och nageltrång.

Obehandlade fötter kan då leda till smärtor, svårigheter att gå och en sämre livskvalitet. Fötterna och dess leder styr även hur andra leder i kroppen mår, till exempel i knän och höfter.

Nu har Reumatikerförbundet genomfört en enkät bland landets regioner för att ta reda på mer om hur den medicinska fotvården fungerar för människor med reumatisk sjukdom.

Det visar sig att de flesta regioner erbjuder medicinsk fotvård till den här patientgruppen, men att det fortfarande finns de som inte gör det – och framför allt finns en skillnad mellan hur många behandlingar som individen kan få. Vissa regioner har satt ett tak för antal behandlingar, andra erbjuder ett obegränsat antal.

Det finns också skillnader när det gäller vilka som får remittera patientgruppen till medicinsk fotvård; reumatolog, allmänspecialister på vårdcentraler eller andra yrkesgrupper. Reumatikerförbundet menar att det är viktigt att även allmänspecialisterna på vårdcentralen har möjlighet att remittera till medicinsk fotvård.

Annons

Annons

En annan faktor som skiljer sig åt mellan regionerna är om medicinsk fotvård ingår i högkostnadsskyddet eller ej. I de flesta regioner ingår det, men om du exempelvis bor i Halland, Kronoberg eller Östergötland gör det inte det. Det betyder att vården kan bli rätt dyr för personer som behöver kontinuerlig medicinsk fotvård och som bor i ”fel” region.

Att sköta sina fötter på ett bra sätt ska inte vara en inkomstfråga, och tillgången till medicinsk fotvård ska inte bero på bostadsort.

Reumatikerförbundet vill därför:

Att alla personer med reumatisk sjukdom som har behov av medicinsk fotvård ska få det, oavsett var i landet de bor.

Att behovsbedömning även ska kunna ske av allmänspecialisterna på vårdcentralen.

Att medicinsk fotvård ingår i högkostnadsskyddet i alla regioner.

Styrelsen Reumatikerförbundet Jämtlands Län


Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan