Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt skatt för pensionärer

/

Nästa år sänks skatten för pensionärer, i synnerhet för dem med lägst pension. Förslaget kommer att finnas med i höstbudgeten, lovar statsministern och finansministern.

Annons

Dagens situation med högre skatt för pensionärer är orättvis och omoralisk, skriver statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) på DN Debatt.

– Det vi gör nu är att börja med de pensionärer som har den lägsta pensionen, där tas skatteklyftan bort helt för pensionärer med riktigt låg pension. Dessutom höjs bostadstillägget för den gruppen, där det finns många kvinnor, säger Magdalena Andersson till TT.

Förslaget, som fanns med redan i den budget som röstades ner i höstas, gäller dem som fyllt 65 år och innebär att pensionärer med inkomster på upp till 120 000 kronor om året från och med nästa år inte ska betala högre skatt än löntagare. För den med en pension på 120 000 kronor blir det en sänkning med drygt 250 kronor i månaden.

PRO positiv

Även för pensionärer med högre inkomster, upp till 240 000 kronor per år, sänks skatten, men klyftan jämnas inte ut helt.

– Jag tycker att det är positivt att man nu från regeringen går ut på det här sättet och gör klart att man tänker fullfölja det löfte man gav i valrörelsen, säger Curt Persson, ordförande för Pensionärernas riksorganisation (PRO).

– Det som står i artikeln läser jag ändå som att det är en start för att ta bort den här orättvisan, att pensionärer betalar mer skatt, helt och hållet.

Socialdemokraterna lovade i valrörelsen att steg för steg ta bort hela skatteklyftan. Men det är en dyr reform och partiet har inte lovat ett slutdatum. Det sista steget ska senast genomföras när målet om lägst arbetslöshet i EU 2020 har nåtts. Och partiet har inte gjort någon ny analys, säger Andersson.

– Men riktningen är tydlig, det här är ett första steg, säger hon.

Skatteskillnaden mellan pensionärer och förvärvsarbetande uppstod när jobbskatteavdragen infördes och enbart sänkte skatten på jobbinkomster.

– Vi tycker att det är en konstig princip som de borgerliga har, att man ska betala högre skatt bara för att man är pensionär, säger Magdalena Andersson.

"Naturlig prioritering"

Satsningen, som läggs fram i höstbudgeten, kostar 2 miljarder kronor. Varifrån pengarna ska tas anges inte i debattartikeln, men de två S-ministrarna skriver att både regeringen och Vänsterpartiet ser det som "en naturlig prioritering" i budgetpropositionen.

Jakob Forssmed, vikarierande partiledare för KD, tycker att det är bra att regeringen har ambitionen att sänka skatten för pensionärer. Men finansieringen är han kritisk mot.

– Det är problematiskt att de planerar att ta tillbaka pengarna från pensionärerna samtidigt, genom att höja den särskilda löneskatten för äldre som arbetar. Sänkningen och höjningen går på ett ut. Det är dåligt, säger Jakob Forssmed.

Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesman för Moderaterna, tycker att det är viktigare att fokusera på att fler ska arbeta, för att pensionssystemet inte ska urholkas. Sänkningen finansieras med löneskatt för dem över 65, och det är fel väg, tycker han.

– Det är viktigare att se till att många arbetar än att skatten för pensionärer som inte arbetar sänks, säger Ulf Kristersson.

Mer läsning

Annons