Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väderomslag inleder det nya året

2016 inleds med vinterkyla och varningar för ishalka när betydligt kallare väder är på väg i hela landet.
Men den som väntar på snö ser ut att vänta förgäves på flera håll.

Annons

Det blir ett kyligt veckoslut för stora delar av landet. Efter en period med milt väder tar vinterkylan nu ett stadigt grepp om Sverige, enligt SMHI:s prognoser.

– Kallare luft letar sig in över landet och redan i natt kommer temperaturerna att börja falla. Det ger ett kallare väderläge från och med i morgon. Då ser det ut att vara minusgrader som gäller i hela landet, säger Lovisa Andersson, jourhavande meteorolog på SMHI.

I samband med den kallare luften har också SMHI utfärdat varningar för plötslig ishalka i Östergötlands, Kronobergs och Jönköpings län.

Den kalla luften ser sedan ut att ligga kvar över landet under den kommande veckan. På flera håll kan temperaturerna sjunka ner mot 15-20 minusgrader.

– Det ser ut att bli en ordentlig temperatursänkning från vad vi har haft tidigare i vinter, säger Lovisa Andersson.

Men några snömängder att tala om blir det inte under de här första, kalla dagarna. Under andra halvan av nästa vecka tar ett lågtryck sig in över landet och i samband med det kan det bli en del snöbyar.

– Det är fortfarande barmark i delar av södra Norrland och uppåt längs med kusten. Där brukar det kunna vara ett djupare snötäcke den här tiden än vad man har nu. Men det är inte några stora snömängder att vänta under veckan, säger Lovisa Andersson.

Rent meteorologiskt är det nu vinter i stort sett i hela landet, bara kustremsorna i södra Sverige har fortfarande höst.

Fler nyheter:

Ställ det som en fråga – då fixar du nyårslöftet

Svenskar och Petter Stordalen i branddrabbat lyxhotell

München andas ut efter nyårshot

Rekordstor ökning av ensamkommande

Lillbocken i Gävle i lågor – ”Någon stannade, tände eld och fortsatte med bil”

Mer läsning

Annons