Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Meteoridfall stod för nattens ljusshow

/
  • Jörgen Brouwer har som hobby att fotografera norrsken, det som passerade i går var speciellt fint menar han.
  • Jörgen säger att han också kommer vara ute på fredag när det är solförmörkelse.    – Blir det klart eller halvklart borde jag kunna få en bild. Men det verkar bli lite dåligt väder. MEn jag ska vara ute och titta hur som.
  • Till höger i bilden skymtas den bolid- meteorid som passerade över himlen under natten till torsdagen.

Under natten passerade både norrsken och en meteorid över himlen.

Annons

Den uppmärksamme kunde ta del av dels ett norrsken men också ett starkare ljussken under natten mot onsdag.

– Jag skulle tro att det var en typ av meteorid som kallas bolid. De ger samma skenbara ljusstyrka som månen. Den här typen av fenomen händer några gånger per år, äger Johan Warell, ordförande för Svensk amatörastronomisk föreningen.

Det händer då och då att det kommer in meteorider i vår atmosfär. Meteorider är fragment från astroider som cirkulerar i en planetlik banan runt solen och som kan krocka med varandra. De särskilt ljusstarka meteoriderna kallas alltså för bolider.

– Sådana meteorider brukar vara omkring en meter i diameter när de kommer in i atmosfärens övre delar, säger Johan Warell.

Kolla – magnifikt norrsken över länet

Quiz – Vad vet du om norrsken?

Det som händer är att meteoriden, som färdas mellan 20-70 kilometer per sekund, hettas upp när den faller genom atmosfären och isen i meteoriden förångas.

– Det skapar ett övertryck och meteoriden exploderar. Det genererar också tryckvågor som fortplantas som ljudvågor som teoretiskt kan höras. Men det är inte så vanligt, ofta exploderar de på mellan 80-50 kilometers avstånd från jorden i atmosfären, förklarar Johan Warell.

En av de som var ute i natt var Jörgen Brouwer på Kallsedets fjällcenter i Åre.

– Jag skulle fotografera och filma norrskenet. Då såg jag plötsligt ett starkt ljussken till öster om där jag riktade kameran. Som tur var använde jag mig av ett fisheye-objektiv så jag lyckades fånga meteoriden eller vad det nu var på bild, säger han.

Jörgen riktade då kameran mot ljuskällan och kunde se hur glödande stenbitar föll i sär, något som inte gick att fånga på bild.

– Men det var väldigt spännande. Det var ett otroligt ljus. Men jag hörde inget ljud. Jag har hört flera som sagt att de hörde en ljudbang men vi hörde ingenting.

Jörgen berättar också att han fångat flera andra bitar av stjärnfall på sina fotografier från nattens händelser. Men han tycker inte att man ska förringa norrskenet heller.

– Det var ett alldeles otroligt vackert norrsken. Jag gillar verkligen att vara ute och fotografera dem, för det är aldrig samma.

Kolla – magnifikt norrsken över länet

Quiz – Vad vet du om norrsken?

Mer läsning

Annons