Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vice ordförande i Vårdförbundet i Jämtland: "Ska man vara ärlig så dör det folk på grund av det här"

/
  • Kristine Isaksson, sjuksköterska och vice ordförande i Vårdförbundets lokalavdelning i Jämtlands län. På torsdag lämnar hon sitt fackiga uppdrag och i november går hon i pension.

Sjuksköterskor har för låg lön och arbetsvillkoren är alltför dåliga. Det har lett till personalbrist och därför stängs vårdplatser. Det är ett hot mot patientsäkerheten och i allra värsta fall kan det kosta människoliv. Det anser Kristine Isaksson, avgående vice ordförande för Vårdförbundets lokalavdelning i Jämtlands län.

Annons

Efter tre års akademiska studier väntar ett ansvarsfullt och komplext jobb för sjuksköterskorna. För de som jobbat i fem till tio år ligger månadslönen på 26 000-27 000 kronor. Den borde höjas med minst 10 000 för att den skulle hamna på en någorlunda rimlig nivå, anser Kristine Isaksson, som också tycker att det finns en hel del övrigt att önska beträffande arbetstider och arbetsmiljö. Sjuksköterskornas insatser är avgörande för att vården ska fungera.

– Det vi gör handlar om patienternas hälsa och ibland liv. Folk fattar inte hur avancerat jobb det här är.

Arbetsgivarna har på senare år fått allt svårare att rekrytera och bristen på sjuksköterskor i Sverige är i många fall orsaken till att vårdplatser stängs. Och här börjar det bli riktigt allvarligt eftersom det i extrema fall kan fördröja nödvändig behandling. Kristine Isaksson anser inte att det är trovärdigt när arbetsgivarna säger att det går att dra ner antalet vårdplatser utan att det påverkar patientsäkerheten.

– Det är många vårdplatser som är stängda och ska man vara ärlig så dör det folk på grund av det här. Bristen på vårdplatser kommer att plussa på vårdskadorna. Jag tror inte att Sveriges befolkning riktigt har förstått läget, säger hon.

Kristine Isaksson tog sin sjuksköterskeexamen i juni 1975 och hon berättar att hon älskat sitt jobb under de 40 år hon varit verksam i yrket. Genom hela karriären har hon också protesterat mot sådant som hon tycker är fel och i flera omgångar har hon jobbat fackligt på heltid. Däremellan har hon varit lokal företrädare på arbetsplatsen. På torsdag kväll lämnar hon uppdraget som vice ordförande för Vårdförbundet i Jämtlands län och i november går hon i pension. Men engagemanget har hon kvar och frispråkigheten likaså.

Ekonomin är mycket ansträngd i Region Jämtland Härjedalen, men Kristine Isaksson tror inte att det går att bromsa sig uppför backen. Det finns en hel del pengar i systemet, men en del av dem används på ett ineffektivt sätt.

– Det finns mycket pengar som går rakt ut i Storsjön utan att det ger någon kvalitet. Det är pengar för hyrpersonal, kostnader för övertid, sommarpaket, kostnader för sjukfrånvaro och för inskolningar stup i ett. Man får så lite för pengarna när man satsar på hyrpersonal och det blir ingen kvalitet. Om man använder de pengarna till personalen som finns på plats i stället, då blir det en bättre kvalitet. Inte minst för patienterna och det är ju för dem vi är här. Att vara med och utveckla och att själv utvecklas, det är det som är grejen om man vill ha personal som stannar kvar.

Under Kristine Isakssons år som sjuksköterska inträffade höjdpunkten under 80-talet med avseende på resurstilldelning. Då jobbade hon på centraloperation på Östersunds sjukhus och all utrustning var ny och av senaste modell. Hon beskriver personalens påverkansmöjligheter som tämligen goda. De senaste tio åren har ett kortsiktigt synsätt dominerat och det innevarande årets budget är ständigt i fokus. De senaste fem åren har bristen på resurser blivit ännu mer kännbar och i kombination med vakanser och hög personalomsättning blir följden att många upplever stark press, med de risker som det medför.

– Nästan inget vi gör blir bättre av att vi skyndar oss. Okej, vid ett hjärtstillestånd måste man vara rask. Men när man samtalar med patienter, delar medicin, ger injektioner eller blandar ett dropp är det en nackdel att vara stressad, det kan bli fel då. Det kan bli så fel att man skadar patienten.

Hur ser Kristin Isaksson på läget framöver? Ser hon några positiva tecken inom Region Jämtland Härjedalen? Ja, hon uppskattar regionledningens fokus på kvalitet, hon tror på nyttan med lean-arbetet och hon uppskattar att ett långsiktigt synsätt gör sig allt mer gällande. Vårdförbundet verkar också ställa sig positivt till regiondirektören, Björn Erikssons, förslag till ny organisation som ger ökat mandat till enhetscheferna.

– Det är superbra. Vi tror att det är bra för våra medlemmar. Beslut som tas nära verksamheten är också nära medarbetarna, säger Kristine Isaksson.

Som ny vice ordförande i Vårdförbundets lokalavdelning i Jämtlands län föreslås Roger Bergebo. Beslut fattas av årsmötet på torsdag kväll.

Mer läsning

Annons