Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mensen dyr för kvinnor

I Australien ser man just nu över om tamponger ska befrias från skatt. I dag firas internationella mensdagen, för att belysa vilka hälso- och jämställdhetsproblem mens orsakar runt om i världen. Ministern för skattefrågor i Australien lovade nyligen att ompröva skatten på tamponger, rapporterar AFP.(TT)

Annons

Ministern för skattefrågor i Australien lovade nyligen att ompröva skatten på tamponger, rapporterar AFP. Detta sedan en universitetsstudent samlat nästan 100 000 underskrifter i ett upprop mot tampongskatten som kallas "sexistisk". I landet undantas redan hälsoprodukter som anses som viktiga, som kondomer och solkräm, från skatt och uppropet kräver att även tamponger ska ingå bland dessa produkter.

Också i Storbritannien har krav på att tamponger ska undantas skatt framförts, och liknande inlagor ska vara på gång i Frankrike, Italien, Malaysia och Kanada, enligt AFP.

I Sverige ligger skatten på tamponger på 25 procent, men här förs inte samma debatt. Mensaktivisten Rebecka Hallencreutz påpekar att det finns allvarligare problem kopplade till menstruation runt om i världen.

– Det är ganska okänt vilka extrema problem det innebär i låginkomstländer. Hur gör man med mens om man inte har rent vatten eller inte ens har råd med enkla mensskydd? säger Rebecka Hallencreutz.

Att mensen i många länder är så tabubelagd orsakar mycket lidande, säger hon.

– Det finns så himla mycket okunskap och det innebär också att de som får mens första gången tror att de ska dö eller att det är en sjukdom eller något slags straff. I förlängningen innebär det ett enormt hinder för samhällsutveckling.

Även om en vilja hade funnits i Sverige att sänka momsen på tamponger styrs beslut som dessa ytterst av EU.

– I det momsdirektiv som finns på EU-nivå finns inte något undantag eller något som säger att man skulle kunna använda en lägre skattesats på tamponger, säger Anna Eklund, rättslig expert på Skatteverket.

Mer läsning

Annons