Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1 500 arbeten finns i Åre i vinter

På rekryteringsmässan i Åre har arbetsgivare och arbetssökande chansen att finna varandra.
– Jag har haft en bra dag. Alltid plockar man med sig någon från mässan, säger Ola Vackermo från Edsåsdalen.

Här på årliga rekryteringsmässan i Åre, som i år hålls på TV4 Sport arena, brukar locka hundratals arbetssökande.

– Ifjol var det drygt 700 stycken, berättar Karin Wik på arbetsförmedlingen.

Som vanligt har företag från hela Åre kommun samlats för att visa vilka behov de har inför vintern. Enligt Arbetsförmedlingen finns det cirka 1 500 säsongjobb i Åre.

Att rekryteringsmässan arrangeras redan i augusti beror på att Skistar alltid är tidigt ute.

– Deras rekryteringssajt stänger redan den sista augusti, säger Michael Persson som är branschstrateg på Arbetsförmedlingen i Östersund.

Många gånger kan mötet bli avgörande för om man ska få jobb, menar Karin Wiik. Hon berättar att det inte alltid som den arbetssökande har bra CV men kan ändå ha de kvalitéer som arbetsgivaren söker.

– Det var två killar ifjol som fick jobb på Holiday Club för att de kom hit. De skulle aldrig ha fått jobben bara på att visat sina CV:n utan det var mötet som avgjorde.

Olof Vackermo, Edåsdalen, håller med om att mötet kan avgöra.

– Vi söker glada människor.

Liftbolaget väljer dessutom personer som föredrar fjäll och natur framför nattlivet i Åre. Sådana ungdomar finns det faktiskt gott om, menar Vackermo.

Många ungdomar får sitt första arbete i turistnäringen. Som till exempel Svenska turistföreningen som inte stirrar blint på erfarenhet och ålder utan främst söker folk som brinner för att jobba med människor.

– Jag tycker det är ett ärofyllt uppdrag att få ta hand om någons semester, säger Niclas Bentzer, receptionschef på Storulvåns turiststation.

De som söker jobb på STF brukar vara fjällintresserade men inte alla.

– De som inte är fjällbitna blir det. Det är väldigt vanebildande, säger Niclas.

På mässan hittar vi Denise Jonasson, 18 år från Sundsvall, som gillar att vara i fjällen. Men det är inte främst skidåkningen som lockar henne till Åre. Det är för att jobben finns här.

– Det viktigaste är att jag får ett jobb. Om jag får jobb i Åre så kan jag tänka mig att stanna kvar. Det är inte så långt hem till Sundsvall härifrån, säger hon.