Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1 500 renar på väg mot vinterbete passerade över E45:an


Under torsdagen stängdes E45:an av för att låta 1 500 renar passera på ett säkert sätt över vägen. Målet är vinterbete i Östjämtland.

Det är Jiingevaerie sameby som sedan i torsdags förra veckan flyttat på en vinterbetesgrupp.

– Vi har hållit på i 8 dagar och tagit oss 13 mil. Vi har två etapper kvar innan vi når antingen Stugun eller Hammarstrand, säger Marianne Persson, ordförande Jiingevaerie sameby.

Renarna får gå ungefär en mil om dagen, första dagen blev lite längre. Vägen har spårats med skotrar för att underlätta för de 1 500 renarna att springa fram. I Hammerdal behövde det passeras en stor väg, så polisen fick hjälpa till att stänga av E45:an.

Det hade samlats flera ortsbor för att se på renarnas framfart. Redan på långt håll gick det att se lite av snöröken och det moln som bildades från renarnas utandningsluft när de kom springades på Hammerdalssjön. Gun Alexandersson såg fram emot upplevelsen.

Se också: Här springer 7 000 renar genom de jämtländska fjällen

– Jag flyttade upp från södra Sverige för två år sedan. Jag har aldrig sett en rendrivning tidigare. Jag skulle vilja se en renskiljning, säger hon.

Det kritiska läget vid överfarten är att se till att ledarrenen tar rätt väg, annars följer de andra 1 499 renarna med honom på utflykt åt fel håll. För att motverka detta kopplades ledarrenen inför överfarten av vägen och följde relativt snällt med bredvid skotern. Sedan följde alla andra renar med under viss påhejning av de skoterburna som höll hjorden samlad. Det tog maximalt 10 minuter.

– Det gick jättebra, säger Marianne Persson.

Dagsetappen avslutades en kilometer bortanför bron och där utfodrades renarna inför fredagens löptur

Missa inte vår nya nyhetsapp för Iphone och Android:

Klicka här för att ladda hem för Iphone

Klicka här för att ladda hem för Android