Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1-åringen slog av tänderna men nekades vård av Folktandvården

1-årige Maximilian slog ut tre tänder som blev så vassa att de skar upp hans läpp. På Folktandvården fick han ingen hjälp.

Det började med att Maximilian på tisdagseftermiddagen lekte med storasyster Milla på gården till deras radhus, när han ramlade och slog av tre tänder. Föräldrarna fick inget svar när de ringde jourhavande tandläkare, varpå de åkte till Folktandvården. Mamma Madeleine Lihuvudh suckar när hon berättar om besöket.

– De sa att det inte var någon fara, att det inte var något akut, säger hon.

Det råd hon fick var att ge ettåringen Alvedon och vänta tills deras privattandläkare kommer tillbaka från semestern om tre veckor. Föräldrarna förlitade sig på det tills vidare, men åkte samma kväll till akuten för att sonen hade så ont. Barnläkaren där tyckte att det var konstigt att Folktandvården inte kunnat slipa till tänderna och gav dem rådet att kontakta dem igen.

Maximilian har nyss lärt sig gå och när han trillar ibland rispar han upp läppen.

– Amningen fungerade inte över huvud taget, säger Madeleine.

Vid lunchtid på onsdagen åkte de på nytt in till Folktandvården.

– Tyvärr fick vi träffa samma tandläkare igen. Det slutade med att vi munbjäbbade i två timmar, säger Madeleine.

Familjen bad om remiss till specialisttandvården, men fick svaret att Folktandvården inte kunde ge remisser dit. Madeleine upplevde det som att hon bara bemöttes med undanflykter.

– Varför göra skillnad på barn och vuxna? Är det en kostnadsfråga? Det är ju en liten pojke som kommer i kläm mellan två instanser, fast han har rätt till samma vård som någon annan, resonerar Madeleine.

Berit Bodemyr är klinikchef på mottagningen dit familjen vände sig. Hon förklarar att Folktandvården visst kan ge remiss till en specialist om det är tillräckligt allvarligt.

– Jag kan inte kommentera något enskilt fall, men vi kan remittera till specialtandvård om vi bedömer att det är av den digniteten, säger hon.

Hon vill också poängtera att det inte finns någon barntandvårdspecialist i Östersund, utan att det i sådana fall handlar om att ta in en konsulttjänst från Umeå.

Familjen har pratat med Patientnämnden och en anmälan ska göras till Inspektionen för vård och omsorg, både för bemötandet och behandlingen som uteblev.

Efter flera samtal under onsdagen fick mamma Madeleine tag på en tandsköterska hos Specialisttandvården. De hade en lucka redan morgonen därpå. Väl där tog det fem minuter att slipa ned Maximilians tänder med en nagelfil.

Läs andra artiklar om Folktandvården:

Förändringar väntar inom folktandvården

Folktandvården får högt betyg