Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1 av 4 barn riskerar skador i skidbacken till följd av fel utrustning – så är ditt barn rätt utrustat i backen

En ny undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Trygg-Hansa visar att 1 av 4 barn har skidutrustning som ökar risken för olyckor i backen.

– Många yngre barn ärver eller lånar utrustning av syskon, kusiner eller kompisar, men att ärva utrustning kan vara en fara då den inte passar barnet. Se över utrustningen ordentligt innan barnet ger sig ut i backen och om du saknar kunskap om hur utrustningen är korrekt, be om hjälp av någon som kan, skriver Alexandra Gahnström, försäkringsexpert på Trygg-Hansa, i ett pressmeddelande.

Tips för rätt utrustning:

• Barnskidor ska vara ungefär tio centimeter kortare än barnets längd.

• Hjälmen ska sitta tight för att skydda huvudet på bästa sätt. Det ska inte få plats en tjock mössa under. Barnhjälmar är ofta utrustade med en tjock vaddering och den fungerar även som isolering. Skulle det behövas extra värme finns det tunna hjälmmössor eller balaclavor.

• Juniorgoggles ska sitta skönt över näsan och kinderna utan att det blir en glipa mellan goggles och hjälmkant.

• Pjäxorna ska vara en centimeter längre än fötternas längd. Pjäxorna bör dock inte vara mer än två centimeter större än fötterna. Det är både obehagligt och riskfyllt att åka skidor med pjäxor som inte sitter fast tillräckligt.

Källa: Skistars hemsida.

Novus undersökning visar också att föräldrar oroar sig över hur andra åker i backen. 82 procent är oroliga för att andra vuxna inte ska uppträda säkert i backen och 80 procent är oroliga för att andras barn inte ska uppträda säkert i backen.

Tips för trygg utförsåkning:

• Använd alltid hjälm för att minska risken för skallskador.

• Ryggskydd skyddar vid smällar mot ryggen och ryggraden. Se till att ha rätt storlek på skyddet för att det ska skydda optimalt.

• Se över skidutrustningen inför varje säsong, särskilt bindningarna, och se till att de är inställda efter vikten på den som ska använda utrustningen.

• Åk tillsammans med små barn och ha god uppsikt över barnet.

• Åk i backar som är anpassade efter barnens förmåga.

Källa: Trygg-Hansa.

Läs även: Kritik mot för långa isracingtävlingar – "Det handlar om förarnas säkerhet"