Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1 maj lockade få i Östersund - trots att S hade minister och V hade blås och trummor

Årets två 1 maj-tåg i Östersund var små. De samlade bara lite drygt 100 deltagare var.

Annons

Regeringens företrädare, gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic från Stockholm, talade efter Socialdemokraternas demonstrationståg från Österängsparken till Storsjöteatern om vikten av att som hon sa investera i den svenska modellen.

– Det är en jämlik utbildning och att vi bygger ett Sverige som håller ihop, sa Aida Hadzialic.

Samma budskap, fast tydligare, hade Vänsterns demonstration några timmar tidigare.

Vänsterns kommunalråd i Östersund, Christina Hedin från Norderön, betonade vikten av att välkomna och inlemma alla nyanlända asylsökande. Som talare på Stortorget lät hon Feministiskt Initiativs Ingrid Mårtensson från Odensala tala först.

– Vi vill kämpa för att alla människor ska ha samma rättigheter, sa hon och talade om alla ”som inte tolkas som vita svenskar”.

Det är bland andra kvinnor, asylsökande flyktingar, människor med olika funktionsvariationer och människor med olika sexuella läggningar.

Det var andra året i rad som Fi, som inte vill prata om höger och vänster i politiken, gick med i Vänsterns tåg. Det var ett givet val.

– Det är egentligen bara vi och V som står upp och hävdar de mänskliga rättigheterna, sa Ingrid Mårtensson.

I Vänstertåget fanns också en handfull syndikalister, med SAC:s svartröda fana.

Bland dem som gick i tåget märktes den tidigare riksdagsledamoten och Europaparlamentarikern för vänstern, Jörn Svensson från Östersund. Han talade inte.

– Jag har hållit för många tal i mitt liv.

Jörn Svensson fanns med också inne i Storsjöteaterns foajé när de hundra S-demonstranterna mer än fördubblades.

– Jag kommer från en socialdemokratisk familj, förklarade han och berättade om sin morfar Jöns Svensson som var strejkledare för textilarbetarna i Furulund i Skåne i början av 1900-talet.

Förutom tal av Aida Hadzialic kunde han lyssna till länets SSU-ordförande, Maja Hedén från Östersund, Catriné Allansdotter Sandberg som ombudsmannen för Kommunal i Mellersta Norrland, och kommunalrådet Anders Edvinsson från Brunflo.

Det var musik i båda tågen. Längst fram i S-tåget gick 16 blåsmusiker och slagverkare från Östersund Symphonic Band. Fi hade med sig en blås- och trumorkester från musiklinjen på Birka folkhögskola i Ås.

Slagordsmatchen vann Vänstertåget klart.

Vänsterdeltagarna skanderade: ”ropen skalla - arbete åt alla”, ”den som flyr har inget val - ingen människa är illegal”, ”ta från de rika - dela lika”, ”internationell solidaritet - arbetarklassens kampenhet”, ”inget snack, till attack- vi behöver kämpande fack”, ”svarta och vita tillsammans mot dom rika” och ”inga pigor åt överklassen - låt dom skura de egna dassen” .