Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

10 anledningar till att Paradise Hotel 2015 äger

Säsong 2015 av realityseriernas Rolls Royce - Paradise Hotel, är nu inne på sin finalvecka efter dryga tre intensiva månader. Frågan är om det inte är den bästa årgången hittills.

1. Robin "Mos" Andersson

Till PH:s format hör att man får sin favoritdeltagare. I veckan ska tävlingen Folkets pris avgöras och jag kämpar hårt för att bara kunna välja en. Utifrån magkänslan röstar jag på Robin "Mos" Andersson. Han hade det tufft i början - mobbades rentav, avslöjade att hans mamma gått bort nyligen och har ovanpå detta levererat några av de roligaste replikerna. Det är inte minst hans återupprepningar som sätter sig som "om jag ska vara helt ärlig". Och nu har hans sägningar resulterat i en låt med en miljon spelningar på Spotify: "Go Charlie".

...

2. Adrian Montin

Den som kommer få längst tid i rampljuset efteråt är antagligen Adrian. I början hade jag svårt för honom - inte minst i mobbningen av Mos. Men när han röstades ut från programmet första gången blev det uppenbart hur oumbärlig han var för säsongen. Det behövs en bad guy för en bra historia. Han är årets motsvarighet till 2013 års säsongs Jeppe - fast bra mycket skönare. Han har som en bra filmkaraktär utvecklats och visat sig mer och mer komplex - rentav genial. Därför var det inte så konstigt att han fick komma tillbaka inte bara en - utan två gånger men till slut åkte för gott. Spelmässigt är han, precis som han återupprepade gånger sagt - den som givit mest till tittarna på den ack så viktiga drama-fronten. Om inte Adrian varit med hade säsongen aldrig nått upp till denna nivå.

...

3. Jennifer Alabi

På samma plats nominerar jag Jennifer Alabi (inte bara för att hon är från Gävle/Skutskär) för hennes rättframhet, värme och goda hjärta. Hon kan gå med huvudet högt efter programmet. Har stått ut för utsatta och rutit i från när det behövs. Hon skickades för att hon var en stark länk som var omtyckt av hela gruppen. Det säger allt.

...

4. Klippningen

Årets säsong har lätt var den mest komiska hittills och det har klippningen förstärkt kraftigt. Tänker exempelvis på fightscenen i poolen mellan Jonathan Hermansson och Yones Halberstad i tv-spels-fightingspels-mode eller hiphopveckans infällda animationer.

...

5. Arbetarklass-representationen

Bland deltagarnas yrken i år märks vårdbiträde, snickare, butiksbiträde, frisör, fabriksarbetare, servitris, köksbiträde, personlig assistent, livsmedelsdistributör och fordonstekniker . Det blev inte lika bra tv 2010 i års Paradise Hotel-säsong, då fler hade jobb som bloggare. Vad beror det på? Bjuder arbetarklassen från mellanstora och mindre städer mer på sig själva? Har den mindre att förlora? Eller öppnar representationen av "vanligt folk" helt enkelt för att fler tittare ska kunna ta deltagarna till sina hjärtan då det finns fler alternativ att identifiera sig med?

...

6. Deltagarnas hemorter

Från Göteborg har hela sex av totalt 27 deltagare varit - och de har synts överlägset mest. Från Norrland återfinns fem deltagare. Jennifer Alabi från Skutskär tillbringar mycket av sin tid i Gävle och får därmed räknas till Norrland också.

Förklaringen till att årets säsong blivit så bra börjar någonstans i det geografiska tror jag. Återigen - jämfört med 2010 års säsong, som var sevärd - men ändå otroligt blek i jämförelse - är den tydligaste skillnaden att desto fler av deltagarna då var stockholmare. Eller är bara generationen göteborgare födda tidigt till mitten av 1990-talet födda till tv-stjärnor?

...

7. Musikläggningen

Det var en del överraskningar i musikläggningen av årets säsong. Bland moderna radiohits letade sig otippade låtar in - till exempel Liberator och Anna von Hausswolff. Hiphopveckan stoltserade med klassiker av N.W.A och Ice Cube. Och Håkan Hellström fick en närmast central roll som soundtrack i och med att det är Olivers idol.

...

8. Språket

En stor anledning till varför årets säsong är så rolig är alla oförglömliga citat i kombination med fraser och ord som upprepas så många gånger att man inte tror det är sant till slut. Se faktaruta.

...

9. Bajset

Ingen tidigare säsong har varit så fylld med bajs - riktigt bajs alltså. Det har snackats om bajs, bajsats i kors, Hermansson hade panik då han trodde han gjort på sig (men det visade sig vara en näsbjörn som tagit sig in på rummet). För att inte tala om den plågsamma fängelseveckan då deltagare var fastkedjade vid varandra och därmed tvingades gå på toa ihop. Låg nivå? Ja, men det är väldigt svårt att hålla sig för skratt. Och det är faktiskt inte så illa som det låter i text.

...

10. Dramatiken

Maktspelet har varit minst sagt omtumlande. Big Brother återkom i år med precis den undertiteln: "Maktspelet" - men gick inte på långa vägar så bra tittarmässigt som PH - som i år landar på 450 000 tittare per avsnitt i genomsnitt.

Här har vi till exempel kunnat se hur Hermansson gått från självsäker hunk till en ganska sorgsen person med nära till gråt. Eller hur allt kastades om när Adrian försvann första gången och Oliver Strige fick storhetsvansinne. Och sedermera hur Mehdi Fortas gått in för att vara "den som drar i trådarna" tillsammans med Luleå-bon Paulina Rousu. En kollega sa att inget program visar så tydligt att människan är ett flockdjur och det är väldigt sant. Det var mer intriger, listighet och manipulation än någonsin i årets upplaga.

Sist men inte minst var det ett genidrag att låta en bebis "checka in" under tidsreseveckan. Leken med tidskronologin är tv-historia.