Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

10 heta fisketips i Åre kommun

Ska du ut och fiska? Kolla in vår guide över fisket i Åre kommun.

1. Storån i Oviksfjällen.

Här finns det gott om öring i mycket vacker fjällmiljö. Utgå från Höglekardalen och börja fiska ovanför Storfallet efter några kilometers vandring. För dig med spring i benen rekommenderar vi Storåns övre delar nedanför Hanasjön. Fisket sker inom statens renbetesfjäll.

► Kolla – här är jämtarnas monsterfiskar

2. Kvissleströmmen, vid Mattmar.

Här får du nog sällskap av fler fiskare, och det finns en anledning till det. Här passerar det nämligen stora öringar som vandrat upp från Storsjön, och det finns även välvuxen harr. Bästa fisket är på kvällen, men även mitt på dagen går det att lura fisken till hugg, och då är det dessutom färre fiskare i farten.

3. Ånnsjön.

En riktig pärla med ett väldigt fint bestånd av öring och röding, samt en och annan kanadaröding. Här kan du exempelvis uppleva ett väldigt fint flugfiske kring midsommar ända fram till augusti, och under vintern kan du börja fiska så fort isen håller.

4. Kallsjön.

En vidsträckt sjö som innehåller stora format av både öring, röding och kanadaröding. Du förbättrar dina chanser väsentligt om du har tillgång till båt, och därför rekommenderar vi att du hyr en sådan och börjar trolla efter jättarna.

5. Kösjön.

Perfekt sjö för en dagsutflykt, där det finns gott om både vild öring och röding. Du kan parkera bilen vid E 14 i höjd med Gevsjön, och sedan vandra drygt 4 kilometer till norra delen av sjön. Mycket lämplig sjö för pimpelfiske på vintern, då du antingen kan ta skidorna eller skotern.

6. Indalsälven, Norängströmmen.

Det här är ett lättillgängligt och trevligt fiskevatten nedanför sjön Öster-Noren. Om du fiskar i den övre delen av strömmen så lär du knappast bli ensam, men om du fortsätter nedströms så får du säkert flera vackra öringhöljor för dig själv. Det finns en fiskekortsautomat bredvid parkeringsplatsen i Lövsta.

7. Juvuln.

Om du utgår från byn Kallsedet så har du bra fiskevatten åt alla vädersträck. I Juvuln simmar det exempelvis omkring stora rödingar, som lättast fångas genom båtfiske. Mest lättillgängligt är det dock på vintern, då du bara behöver gå några hundra meter från bilen för att komma i närkontakt med rödingarna. Se dock till att du inte går för nära kraftverket, där isen kan vara lömsk.

8. Dammån.

Det klassiska fiskevattnet Dammån är hemvist för den storvuxna Storsjööringen, och varje år fångas det drömfiskar här med både fluga och spinn. Det kan visserligen krävas tålamod för att locka öringarna till hugg, men eftersom medelvikten ligger över 1,5 kilo så är de värda att vänta på. Om du inte vill fiska utan bara titta på öringarna så kan då åka till fisktrappan där det varje dag fångas och vägs granna fiskar.

9. Indalsälven, Brattlandsströmmen.

Om du befinner dig i Åre och fiska på nära håll så rekommenderas Brattlandsströmmen, nedanför Åresjön. Dykinventeringar har visat att det finns väldigt stora mängder med öring här, även om medelvikten inte är så hög. Det går dock bara att köpa dagskort här om man bor på campingen eller vandrarhemmet i Brattland, vilket är ett litet minus.

10. Gevsjön.

Här är det ofta allt eller inget som gäller. Småfisk samsas med väldigt stor fisk, och varje år tas det bamseöringar vid främst utloppet av sjön. Under vintern går det lura rödingarna till hugg, och det hela sker bara några meter utanför bildörren.

10 heta fisketips i Åre kommun

10 heta fisketips i Östersunds kommun

10 heta fisketips i Strömsunds kommun

10 heta fisketips i Bräcke kommun

10 heta fisketips i Ragunda kommun

10 heta fisketips i Härjedalens kommun

10 heta fisketips i Krokoms kommun

10 heta fisketips i Bergs kommun

Har du fått napp? Dela gärna med dig av din bild på fångsten här.

Quiz: Testa dig själv: Känner du igen fisken?

Tips! Det finns ofta både fiskeguide och båt att hyra i anslutning till de mest kända fiskeplatserna i Jämtland/Härjedalen. Det kostar en slant, men oftast förkortar det tiden mellan huggen. Se alltid till att ha giltigt fiskekort och att följa de bestämmelser som finns. Numer går det oftast att köpa ett fiskekort på Internet, via exempelvis länsstyrelsens hemsida.