Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

10 snabba frågor till Anna-Caren Sätherberg (S)

Anna-Caren Sätherberg (S)

Oppositionsråd i Åre kommun, etta på Socialdemokraternas riksdagslista.

Högsta avslutade utbildning:

Gymnasiet, har jobbat som bartender.

Personlig drivkraft för politik:

– När man hör att 13 procent av ungarna i nian inte har godkänt och att det beror på föräldrarnas studievana, när skolan inte är kompensatorisk. Det är en klassfråga. Det går jag i gång på.

Vad är du stolt över att ditt parti har enats om?

– Att vi har jättefokus på jobb och utbildning

Vad anser du om återbäringen på vattenkraften?

– Det är ingen hemlighet att vi har motionerat om det från länet och inte fått med oss partiet, men det viktigaste är att skatteutjämningssystemet fungerar, det gör det inte nu. Och om det ska vara återbäring på vatten- och vindkraft, ska det vara det på kärnkraftverk och på andra industrier? Det är svårt.

Ska mobiloperatörerna tvingas bygga ut täckningen även där det inte är lönsamt?

– Ja.

Kan du tänka dig samarbete över blockgränsen för att inte låta SD:s inflytande bli avgörande?

– Absolut.

De största partierna, Moderaterna och Socialdemokraterna, har svårt att få vind i opinionsundersökningarna. Vad beror det på?

– Jag tror man måste inse att tiden med två stora partier är förbi. Men det valsystem vi har när det är så lätt att ta sig in blir det så.

Vad har varit en glädjande utveckling i Jämtland?

– Två VM till länet! Och det är ingen regering som har hjälpt till med det, det är vi själva som har gjort det. Det beror på länets egen kraft. Men också att Sveriges bästa kulturskola finns i Ragunda, att många kommuner inför gratis busskort för unga. Att länet har blivit mer mångkulturellt, den goda lokalproducerade maten och att det finns tillgängliga hälsocentraler. Och att Åre har haft inflyttning sedan 2002.

Vad oroar?

– Vi har inte råd att bli färre.

Hur det känns det inför söndag?

– Inget är klart. Det finns alla chanser men inget är färdigt. Inte en sekunds vila.