Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

103 körde för fort och 26 miste körkortet

Trafikpolisen sammanställning från förra veckans arbete i Härjedalen visar att totalt 26 personer blev av med körkoret under onsdagen och torsdagen. 103 bilister körde för fort.
– Det är anmärkningsvärda siffror, säger Anders Könberg, chef för Trafikpolisen i länet.

103 stycken hastighetsöverträdelser, 26 indragna körkort, 1 grovt rattfylleri och så vidare. Listan över olika trafikbrott som sex poliser och två bilinspektörer stötte på i Härjedalen förra veckan kan göras lång. Enligt trafikpolischefen Anders Könberg behövs det en attitydförändring.

– Många tycker helt enkelt att det är ok att köra för fort. Man skryter inte om att åkt dit för misshandel men gärna om att man kör för fort. Och många som kommer iväg för sent till jobb eller möten räknar med att kunna köra ikapp, säger han.

Förra veckans kontroller var andra gången på kort tid som trafikpolisen fanns på plats i Härjedalen.

– Vårt uppdrag är att verka över hela länet men vi åker inte ut på måfå utan jobbar problembaserat och planerar vår verksamhet i samarbete med närpolischeferna. Om det kommer signaler om att närpolisen behöver hjälp med exempelvis hastighetskontroller så försöker vi ordna det.

Kommer vi att se mer av er i Härjedalen under hösten, alltså mer än vanligt?

– En effekt av resultatet är att vi ser att det finns mycket att jobba med. Vi hoppas kunna återkomma. Härjedalen sticker ut och något måste göras innan det händer något, säger Anders Könberg.

Polisen använde både märkta och civila bilar och motorcyklar vid kontrollerna och flera läsare har hört av sig till tidningen med kritik mot polisen arbete. Några tycker att det är svårt att se att det faktiskt är en polis som vill ha stopp på bilen när polisen kommer på en civil motorcykel.

– Jag kan ha en viss förståelse för det. Det finns stoppfunktioner på motorcyklarna som kan användas om en bilist inte förstår att det är en polis. Och när man väl stannat så identifierar polisen sig.

En läsare tycker också att polisen alltid borde ha reflexvästar på sig så att de syns ordentligt i trafiken.

– I vårt uniformsreglemente står det att väst ska användas vid "stadigvarande verksamhet". Om en polis stoppar någon för att skriva ut en ordningsbot behöver denne inte ta fram reflexvästen. Men jag förutsätter att man står så till att man syns väl ändå, säger Anders Könberg.