Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

110 naturreservat ska bli fler

Jämtlands län har över 100 naturreservat i dag och cirka sju till åtta nya tillkommer varje år.
– Det är en utmaning att skydda den gammelskog som finns kvar, säger Göran Gabling.

Det är i första hand skogen som är i fokus när länsstyrelsens naturvårdsenhet och Naturvårdsverket tillsammans väljer ut vilka av länets områden som ska skyddas för framtida exploatering.

– Vi har inte längre någon urskog kvar i Jämtland och den gamla skogen försvinner så snabbt att det blir en utmaning för oss att rädda det som ändå finns kvar, säger Göran Gabling som är tillförordnad chef för länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Det gör att länets nu cirka 110 naturreservat troligtvis kommer att bli många fler i framtiden, allteftersom staten köper upp marken eller ersätter markägarna för den ekonomi de går miste om genom att inte kunna avverka.

Sett i ett längre tidsperspektiv är dagens fokus på skogen ett trendbrott jämfört med tidigare då större energi lades på fjällvärlden där de äldsta och största reservaten fortfarande finns.

Samtidigt är det just det faktum att man redan har lagt så mycket resurser på fjällen som gör att det nu går att göra samma sak med skogen.

Och myndigheterna må vara de som bestämmer, men enligt Göran Gabling är kommer tipsen om vilken natur som ska skyddas ofta från vanliga medborgare.

– Det är ganska vanligt att vi får sådana samtal faktiskt och när vi gör det åker vi dit och tittar. Sådana tips är väldigt värdefulla för oss, säger han.