Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

12-årig skidåkare bets i benen av björn

En pojke från Funäsdalen blev biten på flera ställen och förd till sjukhus med helikopter. Björnen drog ner pojken i idet när han åkte skidor i skogen.

Pojken är hemmahörande i Funäsdalen och åkte offpist med fem jämnåriga pojkar alldeles utanför skidsystemets lekområde - ett område som kallas Tröt-parken.

Pojken som är född -98 åkte utför backen men plötsligt tog det stopp då en av dem olyckligt råkade åka över ett björnide. Björnen vaknade och drog ner ena pojken i idet, men pojken lyckades ta sig upp själv. De andra ska då ha larmat efter hjälp.

– Den skadade pojken ska själv ha tagit sig upp ur björnidet, säger Emma Ekdahl, vakthavande befäl vid polisen i Jämtland.

Björnen fick tag i pojken och bet honom på flera ställen.

Han har enligt Östersundspolisens uppgifter två stora bett på låren, han har flera punktbett på kroppen och han är dessutom riven på ryggen.

Björnen försvann till skogs. En naturbevakare är på plats för att ta reda på vart björnen befinner sig.

Pojken befinner sig nu på sjukhuset i Östersund där han vårdas för sina skador. Funäsdalens vd Kevin Kirk säger till ÖP:s reporter Håkan Persson att han hoppas på en snabb skyddsjakt i första hand. I andra hand vill han att björnen ska sövas och flyttas.

Det är känt sen tidigare att det finns många björnar i området.

– Men det har aldrig tidigare varit känt att där fanns ett björnide i närheten.

Enligt uppgifter från sjukhuset på fredagskvällen mår pojken efter omständigheterna gott.