Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

12-åriga Idas dagbok grunden till karta över stan 1905

Söndagen den 1 januari. Jag steg upp klockan 6 för att gå på nyårsotta. Men jag hade frödt mig, och det var så kallt, att jag inte ville gå. Sedan spelade jag och Karin ett spel som hette Bilder Lotta.

Så börjar Idas Larssons dagbok som ligger till grund för en nyritat karta över Östersund – som staden såg ut år 1905.

Av en slump hittades dagboken för några år sedan i museets arkiv. I dagboken står det att Ida hade fått dagboken i julklapp julen 1904 och under året som följde fyllde 12-åriga Ida dagboken med betraktelser från sitt liv. Ida Larsson bodde med sin familj på Prästgatan 12.

Dagboken har legat till grund för stadsvandringar för barn som blivit mycket populära – och nu tar Landsarkivet, Jamtli och Föreningen Gamla Östersund ett steg till. Anders Suneson, tecknare och illustratör har fått i uppdrag att rita kartan över Östersund 1905 och är nu färdig med första etappen.

– Jag har jobbat med att ta fram en karta med axiometriskt perspektiv, säger han.

Ett axiometriskt perspektiv enkelt förklarat är att kartan upplevs som tredimensionell ur ett fågelperspektiv.

– Ett dillemma vi haft är att staden lutar så mycket, berättar han.

Totalt är det 16 kvarter som finns med på kartan. Området som kartan innefattar sträcker sig mellan Cellgränd (Fältjägargränd) och Norra Skolgränd (Biblioteksgatan) samt mellan Repslagsgatan (Rådhusgatan) och Storgatan.

Christina Agdler på Landsarkivet står för underlaget till kartan när det gäller bild och text.

• Har ni hittat något favorithus, som ni skulle velat ha besöka 1905?

– En av favoriterna är cellfängelset och Kyrkparken, säger Christina Agdler.

– Centrumpalatset är kul, det är inte så många som vet att på innergården är taket på en badinrättning. Sen var torget fantastiskt, då hade vi ett torg som var levande, som pulserade. Det var som Lillänge en lördag förmiddag, säger Anders Suneson.

Tanken är att projektet ska växa och att det ska bli fler områden som kommer med på kartan, till exempel Badhusparken och hamnen.

Målet är också att kartan ska digitaliseras.

– Vi har sökt pengar till att göra den i digital form, så att man ska kunna ”knacka på och stiga in”, och att Östersundarna själva ska fylla i med berättelser och liv, säger arkivchefen Eva Sjögren Zipsane.

Detta för att allmänheten så småningom ska kunna bidra med historier om människorna och husen, att levandegöra Östersund år 1905 och ända fram till idag.

Men innan de kan fortsätta nästa etapp behövs en vidare finansiering av projektet.

Läs dagboken: http://www.arkivochlarande.se/ida_dagbok/avskrift.html