Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

13-årig flicka pressades att ta tillbaka sexanklagelse

En släkting till den sexbrottsmisstänkte 15-åringen kontaktade ett av offren:
– Det var väl ändå inte så farligt ...

Domen mot den numera 16-årige killen omfattar sexbrott mot tre tjejer som varit 12-13 år när övergreppen skedde kring senaste årsskiftet.

Alla tre berättar hur han tjatat sig till sexuella handlingar, som i flera fall varit att jämställa med samlag.

– Det rör sig om en väldigt populär kille medan tjejerna varit så unga att de just börjat på skolan, säger Marit Åkerblom som dömt i målet.

Mycket tyder på att tjejerna i varierande omfattning smickrats av att killen sökt kontakt med dem. Och i det samhälle där allt utspelades blev flickornas historia snabbt obekväm.

En släkting till den inblandade killen kontaktade en av tjejerna på Facebook. Avsikten var att flickan skulle ta tillbaka sina uppgifter.

– Släktingen har försökt övertala flickan att det som hänt inte var så allvarligt. Och hon har berättat att killen mått väldigt dåligt av uppståndelsen, förklarar Marit Åkerblom.

Killen, som var 15 när allt skedde, har alltså nu hunnit fylla 16 år. Det centrala i hans övergrepp är att flickorna varit så unga. Sex inom en kärleksrelation mellan två jämbördiga parter eller om båda två i princip är jämnåriga, kan tillåtas av lagen, även om en av parterna är under 15.

Men här har det handlat om tillfälliga kontakter och en av flickorna hade ännu inte fyllt 13 år.

Han döms för ett fall av sexuellt övergrepp mot barn och fyra fall av våldtäkt mot barn.

Sexuella aktiviteter med någon som inte fyllt 15 är alltså generellt sett olagligt och är det frågan om samlag eller handlingar som kan jämföras med samlag, blir brottsrubriceringen våldtäkt mot barn.

Det innebär inte automatiskt att det skulle ha förekommit våld i samband med brottet. Så är fallet även här, något våld har inte förekommit.

Killen döms nu till samhällstjänst i 150 timmar. Till flickorna ska han betala 50 000, 35 000 respektive 70 000 kronor i skadestånd.