Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

13 av 15 ledamöter är jägare

I artikelserien ”Öm punkt” tar vi oss an konfliktämnena i länet, ett efter ett. Den här veckan om rovdjuren.

Det är viltförvaltningsdelegationen som styr hur stora rovdjursstammar det ska finnas i länet. Och i den är det en kraftig övervikt av jägare. 13 av de 15 ledamöterna är jägare.

Naturvårdsverket sätter förvaltningsmål för viltstammarna i Sverige. Därefter tilldelas länen en slags miniminivå. Det blir sedan upp till länets olika viltförvaltningsdelegationer att sätta det exakta målet för sina respektive län. Men om antalet hamnar under Naturvårdsverkets gräns, så tar Naturvårdsverket över makten igen.

I viltförvaltningsdelegationen sitter det representanter från en rad olika intressen. Men majoriteten i länet är också jägare.

Det är ett mönster som forskaren Simon Matti, vid Luleå tekniska universitet, känner igen.

– Det är likadant i de delegationer som vi har tittat på. Det är en markant skillnad mellan den formella representationen och den informella, säger han.

Ett exempel på detta är allmänhetens representanter i form av fem politiker i delegationen. I länet är alla dessa jägare.

– Ett problem är att det inte finns någon partipolitisk linje om rovdjuren. Åsikterna är inte partibundna och politikerna blir väldigt ensamma. De är utlämnade till sina egna resonemang, som jägare, säger Simon Matti.

I länet så blev det exempelvis så att de fem politikerna gemensamt skickade in ett förslag inför beslutet om björnstammens storlek. De ville sätta förvaltningsmålet på 300, vilket exakt är länets miniminivå. Nu blev beslutet i stället 650.

Simon Matti tycker att det är synd att systemet med viltförvaltningsdelegationerna just nu ser ut att blir en kopia av konflikterna ute i länen mellan naturvården och jägarna.

– Då blir det väldigt intressant att styrkeförhållandena ser ut som de gör i delegationerna, säger han.

Han skulle vilja se att ett annat urval görs, framför allt bland politikerna.

– Det är inte konstigt att en person som har intresse för jakt och natur lätt anmäler sitt intresse för en plats. Men det kanske inte är den klokaste idén att bara välja dem. Politikerna ska representera alla, om man ska skapa någon slags form av legitimitet, säger Simon Matti.

Argumentet för att ett län med många jägare kan ha många sådana representerade köper han inte fullt ut.

– Även om man tar med det, så ligger representationen långt över hur fördelningen i länet ser ut, säger han.