Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

130 deltagare. Öråd bestämmer.

/
 • – Vi är inte vana att spela inför publik, säger 18-årige Viktor Elderby som spelar bandy med Joar Michanek, Kristoffer Loo, Tor Vallo och Emil Elderby.
 • – Vi är inte vana att spela inför publik, säger 18-årige Viktor Elderby som spelar bandy med Joar Michanek, Kristoffer Loo, Tor Vallo och Emil Elderby.
 • Norderöns öråd eller byråd: Lars Johan Örjeby. Lars-Erik Nilsson, Gerd Bergman, Lars Bergman, Helge Larsson, Björn Frisk, Urban Olausson och Karin Axén.– I kväll ska vi diskutera ombyggnationer av väglyset, säger ordförande Urban Olausson.
 • Maria, Amanda, Lars-Erik och Petter. Hela familjen Nilsson.Bor ni i det finaste huset?– Det finns många så här fina hus här, säger Lars-Erik.
 • Katrin och Jerker Bylander har bott på Norderön i sex år. Dottern Julia är 5 månader.– Jag var skeptisk till färjan och huset från början men det var rätt beslut att flytta hit, säger Katrin.– Jag tycker isvägen är mer stress än färjan för man tar sig till jobbet så snabbt. Tiden i färjan är en av de mest rofyllda stunderna under dygnet, säger Jerker.
 • På föräldrakooperativet Ö-barna finns det 13 barn, där sju av barnen kommer från fastlandet. Henning, Selma, Vidar och Amanda leker i vattenpölen.– Det är en bullerby-känsla, en fantastisk miljö för barnen, säger Jonas Welander som är på förskolan och gör en av sina fyra årliga insatser på förskolan som förälder.
 • Isvägen brukar vara öppen fram till påsk, sedan övertar färjan transporten för att komma till och från Norderön.
 • Peder Elderby är färjman och har varit det i 30 år.– Vi behöver varandra på ett annat sätt här på ön, vid storm när färjan står då är vi drabbade kollektivt, säger Peder.
 • Lars-Erik Nilsson och sonen Petter

Det är ingen som behöver svälta på Norderön, potatisen står Lars-Erik Nilsson för. Han bor med sin familj på Jönsgården, en av de äldsta gårdarna på ön.

Annons

Barnen Petter och Amanda har precis blivit hämtade på förskolan. De springer mellan de stora salarna på nedre plan i det 300 kvadratmeter stora huset. Ena salen är prydd med väggmålningar av Sven Linnborg men barnen är så vana motiven att de bara springer förbi.

– Vi lever i ”Antikrundan”, och så har vi inte städat, säger Maria när vi kommer in i huset men hon tillägger snabbt:

– Vi är nykära och vi tycker att det är bättre att vara tillsammans än att städa.

i Sunne-Norderön församling träffade Lars-Erik på en begravning och 2001 flyttade hon in på Jönsgården. Som barnfamilj ser de fördelar med att bo på Norderön.

– Det är så tryggt här, man vet alltid var barnen är och när de blir äldre kan de inte komma härifrån utan att man får reda på det, säger Maria och skrattar.

Lars-Erik berättar att allt fler tar vägen över Norderön med färja även sommartid för att komma till fjällen. Han tror att bensinpriset är en orsak till mer trafik på ön.

– Nej, säger han bestämt. Annars får jag inte sälja några pärer.

Katrin och Jerker Bylander bor en bit bort från Nilssons. De hade ingen anknytning till ön när de flyttade hit för sex år sedan. Jerker som är verksam i skogsbranschen erbjöds ett gallringsuppdrag och fick i princip se varje kvadratmeter av ön. Han blev förälskad och till en början hyrde de huset.

Efter några år kändes det som att de ville göra en del förändringar på huset och en diskussion om husköp blev aktuell.

– Det var ett tufft beslut att ta för familjen som ägde huset, säger Jerker.

Att lära känna de andra på ön har inte varit några problem.

– Det är en unik sammanhållning som jag inte har sett tidigare, säger Jerker.

– Jag tror att det är ganska svårt att bli utröstad, säger Katrin och skrattar.

pratar i telefon. Han sätter ihop kvällens bandylag. Han ringer runt och hör vilka som vill vara med.

Hans pappa Peder kommer hem från jobbet. I 30 år har han kört färjan mellan Norderön och fastlandet.

på ön krävs varken te av granbarr eller nödproviant av rötter men enligt Peder är det inte självklart att alla trivs lika bra.

– Man måste smälta in här och den som inte passar in, den personen flyttar så småningom.

Men Viktor håller inte med.

– Jag tror att det är lättare att flytta hit än till andra ställen, säger han.

– Man ska ha tid att koka kaffe när någon hälsar på. Har man inte det då har man inte tid att ha vänner heller, säger Peder.

möts i den svenska dokusåpan Robinson i olika tävlingar. På Norderön är det tävling fyra gånger per år. Då delas byarna in i olika lag.

Vart fjärde år ordnar man alla aktiviteter. Sista april med majbrasa, midsommar med stövelkastning, surströmming på hösten och julgröt i december.

tävling vid förskolan också. Viktor lyckades samla ett gäng som ska spela bandy.

Solen och ljuset försvinner sakta. Med hjälp av bilvägen blir planen stor.

En boll skjuts upp på tak-et.

– Vi får vänta på att vår-en kommer, säger Kristoffer Loo.

med ny boll. Det är ingen Robinsonstatyett eller miljonvinst som delas ut på den här ön.

Vinsten är i stället kanske en bandymatch i skymningen där alla får vara med.

Mer läsning

Annons