Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

14-åringar i stor knarkhärva

En 14-årings mobiltelefon ledde till att polisen nu nystat upp en stor narkotikahärva bland länets ungdomar.
Polisen reagerar på att de inblandade är mycket unga.
– De flesta vuxna har ingen aning om att det här pågår, säger Jonas Daunfeldt, polisassistent.

Det var i samband med en utredning i december ifjol som man upptäckte att en 14-årig kille sålt narkotika i form av hasch.

– Vi tog hans telefon i beslag och hittade mycket kontakter där som ledde oss vidare, säger Jonas Daunfeldt, polisassistent vid polisens ungdomsgrupp.

Ärendet växte och allt fler unga länsbor blev misstänkta för försäljning, innehav och bruk av narkotika. De flesta inblandade är födda i slutet på 90-talet.

Förutom de inblandades unga ålder, tycker polisen också att det är uppseendeväckande att spridningen över länet är så stor och att preparatet till stor del i denna utredning är hasch.

– De sista 2-3 åren har vi sett att det kretsat mycket kring spice. Här handlar det bara om hasch. Det är anmärkningsvärt.

Enligt Jonas Daundfeldt verkar många unga ha en liberal syn på droger. Det finns en tro om att det inte ska vara någon fara – och man provar.

– Det finns collegefilmer till höger och vänster där det används droger och man får intrycket av att det inte ska vara farligare än att dricka alkohol, säger han.

Ett råd som han vill ge till länets föräldrar är att hålla koll på vad deras ungdomar gör på helgerna. Säger de att de ska sova över hos en kompis, då råder han att man ringer och dubbelkollar att det stämmer.

– Läs på och förstå vad det handlar om. De flesta vuxna har ingen aning om att det här pågår, säger han.

Nu ska polisen slutföra utredningen och hålla en del ytterligare förhör. De ungdomar i utredningen som är över 15 år kommer att lämnas över till åklagare och de som är under 15 år kommer att överlämnas till socialtjänsten.

Klockan 9.00 på fredag kan du chatta med polisens ungdomsgrupp här på OP.se.