Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

15 priser ska delas ut – så här fungerar Guldgalan

På torsdag är det dags för Guldgalan i Östersund. Magnus Trense har varit medlem i styrelsen sedan tre år tillbaka. I dag sitter han som ordförande. Ordförandeposten är en utsatt post som får utstå en del kritik, trots det vill nog många ha hans ordförandepost.

Annons

Guldgalan är i år inne på sitt 15:e år. Innan dess korades också företagare i olika former, men då i mindre skala. Gulgalans huvudsyfte är att hylla företagsamheten här i länet.

– Vi vill göra hyllandet pampigare och lyfta det ännu mer. Näringslivet ville hylla näringslivet på ett större sätt helt enkelt, säger Trense ständigt uppkopplad med telefon och dator bredvid sig under intervjun.

Nu dagarna innan Guldgalan ska genomföras är hans almanacka full av möten. Biljetterna till årets Guldgala är slutsålda. Det blir nytt deltagarrekord med cirka 1700 personer på plats under det späckade torsdagsdygnet.

– Guldgalan är en plattform för att dela ut priser, Gulgalan som "egen varelse" delar inte ut några priser. Ibland tillkommer några kategorier, ibland tar vi bort några. Men det är företagare och organisationer som står för priserna, förklarar han.

Guldgalan är öppen för alla. Speciellt nu när galan har flyttat till en större lokal. Om man däremot vill instifta, och dela ut, ett pris får man kontakta styrelsen och presentera sin idé. I styrelsen sitter de samarbetspartners och företag som delar ut priserna. I dag omfattas styrelsen av 16 personer, merparten är kvinnor. För att komma på tal som samarbetspartner måste man vara prisgivare, företagare eller representera en organisation som kan tillföra något till galan. Intresset för att vara med är stort. Varje år kommer nya förfrågningar.

Guldgalan är en ideell förening, utan vinstintresse.

– Skulle vi någon gång lägga ner galan ska eventuella pengar gå till ung företagsamhet, säger Trense som inte vet exakt hur mycket galan omsätter. Men det handlar om flera miljoner kronor. Största intäkterna kommer via biljettförsäljningen till galakvällen.

Ofta riktas kritik mot Gulgalan för att vara alltför mansdominerad eller för att vara en klubb för inbördes beundran. En kritik som Trense mött flera gånger. Senaste Guldgalan var inget undantag.

– Årets tema är "flervärde" och innefattar bland annat mångfald och jämställdhet, säger Trense och lovar fler kvinnor på scenen i år.

I år delas 15 priser ut. Att Guldgalan skulle bli större tror inte Trense på. Inte i nuvarande form i alla fall.

– Det måste finnas en helhet kring både dag- som kvällsprogram. Och så måste det finnas utrymme för festen också, säger Trense som trivs i rollen som ordförande.

– Den roligaste styrelse jag sitter i, slår han fast.

---

Mer om Guldgalan 2015:

Missöden och framgångar i Guldgalans 15-åriga historia

Här är artisterna som spelar på Guldgalan

Här är finalisterna till Guldgalan – biljetterna redan slutsålda

Här är årets tema på Guldgalan – och TV4-profil tar över som konferencier

Se vimmelbilderna från Guldgalan 2014 här

Här hittar du allt om Guldgalan samlat