Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

150 tjänster bort inom Mittmedia

Mittmediakoncernen, där bland andra Östersunds-Posten och Länstidningen ingår, måste banta verksamheten.

Annons

150 tjänster försvinner inom Mittmediakoncernen, som ger ut 17 lokala dagstidningar. Neddragningen genomförs under de kommande tre åren och 100 av tjänsterna finns inom den redaktionella verksamheten.

Orsaken är enligt koncernledningen minskade annonsintäkter och färre prenumeranter.

– Papperstidningsläsarna kommer under ganska många år att ha en Östersunds-Posten, men vi kommer att behöva se över vad vi gör i papperstidningen, vad vi gör digitalt, vad vi gör med rörlig bild och så småningom även ta betalt för det, säger Hans Lindeberg, chefredaktör på ÖP.

Först i slutet av nästa år kommer det bli aktuellt att ta betalt för det som ligger ute på nätet.

– Vi kommer att göra nyheter i flera olika kanaler i framtiden. I tidningen kommer det att bli mer av uppföljningar, reportage och analyser, medan de snabba nyheterna som vi gör kommer att publiceras digitalt, förklarar Lindeberg.

En svår strukturomställning väntar branschen under de kommande åren. Därför jobbar Mittmediakoncernen på att hitta så bra lösningar som möjligt. Men det blir inte utan att en rad arbetstillfällen försvinner. Totalt handlar det om 100 tjänster som ska bort på de olika tidningarnas redaktioner inom tre år, detta ska bland annat ske via att de anställda erbjuds avgångsvederlag.

Totalt arbetar idag 500 personer på de olika tidningarnas redaktioner.

Tomas Backlund, vice ordförande i Mittmedias journalistklubb, förstår att företaget måste minska kostnaderna eftersom intäkterna minskar men tycker samtidigt att det i det här läget är för tidigt att sätta en siffra på hur många som ska sluta.

– Detta eftersom vi ännu inte vet hur vi ska arbeta i framtiden. Att sätta en siffra innan vi vet hur vi ska jobba känns som fel väg att gå, säger Backlund, som befarar att det kan innebära stora svårigheter att fortsätta stå för bra lokaljournalistik då så många får lämna sina jobb.

Annons