Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

17-åriga Helin ska bli läkare

17-åriga Helin Bekir från Sandviken blev retad i skolan för plugghäst. I höst börjar hon studera till läkare.
– Jag visste redan i sexan att jag ville bli läkare.

Helin Bekir har alltid gillat att gå i skolan och lära sig nya saker.

– Det beror nog på att mina föräldrar inte hade den möjligheten när de bodde i Syrien. Det var svårt för dem att utbilda sig för de var kurder. Mamma sparkades ut från universitetet när hon ville bli engelsklärare. När hon kom till Sverige utbildade hon sig till optiker. De har alltid talat om för mig hur viktig skolan är.

– Jag har lätt för att läsa och lära. Jag behöver bara läsa en gång för att minnas.

Men hon blev retad och kallades för plugghäst och nörd.

– I grundskolan får man inte vara för duktig.

Lärarna och rektorn tyckte att Helin kunde hoppa över hela femte klass och börja i sexan direkt efter fyran. Det gjorde Helin gärna, men situationen blev inte bättre av att flytta upp en klass. Helin, som fyller i december, var nästan två år yngre än sina klasskamrater.

– De hade svårt för att jag var yngst och bra i skolan. De fortsatte att reta mig. Men jag vägrade låta det bryta ned mig. Mina föräldrar har stöttat mig hela vägen och sagt att jag kan bli vad jag vill.

Motgångarna stärkte henne bara i sin längtan att bli läkare.

– Det beslutet tog jag i sjätte klass. Jag vill kunna hjälpa människor. Det har varit skönt att ha ett mål med mina studier.

I våras tog hon studenten från det naturvetenskapliga programmet på Bessemergymnasiet i Sandviken. Hon var yngst i klassen med sina 17 år.

– De tre åren på gymnasiet flög förbi. Det var en bra sammanhållning och vi kom varandra nära. Nu splittras klassen åt olika håll. Det känns sorgligt att lämna tryggheten och samhörigheten. Det är på gymnasiet som jag har mognat och hittat mig själv. Men vi kommer alltid att hålla kontakten, det är jag säker på.

I sommar jobbar Helin Bekir jobbar extra på Parkbadets kafé. Men till hösten väntar nya utmaningar. Hon har kommit in på läkarlinjen vid Örebro universitet. Hon har siktet inställt på att bli hjärt- och kärlkirurg.

– Jag har alltid fått höra att jag är så tålmodig och händig med pilliga saker. Jag är perfektionist, som hjärtkirurg kommer jag att ha nytta av det, säger hon och ler.

Helin planerar också att arbeta för Läkare utan gränser.

– Jag vill kunna hjälpa till i krigsdrabbade länder.

Men att vara yngst på läkarlinjen kan ställa till med vissa praktiska problem.

– Studielån får jag ta eftersom att det inte finns någon nedre åldersgräns för de som studerar på högskola. Däremot får jag varken lägenhet eller studentbostad i Örebro.

Enligt Örebrobostäder får ingen under 18 år stå för ett hyreskontrakt. Föräldrarna får inte heller stå som borgensman och bostadsbolaget tar inte emot förskottsbetalning av hyran.

– Det handlar inte om betalning utan om att hyresgästen måste ha fyllt 18 år. Men det finns gott om privatpersoner som hyr ut rum. Så fort man fyller 18 är man välkommen att söka bostad hos oss, säger Elisabeth Edewald, som är chef för bobutiken i Örebro.

Studentkåren kommer därför att placera Helin i ett akutboende. Hon får bo hos en annan student till dess hon ordnat egen bostad.

– Synd att ÖBO inte har tänkt på att det finns studenter som är minderåriga.

Artikeln kommer från Arbetarbladet.