Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

17-åringar döms för rån

Två 17-åringar döms för rån. En natt i början av maj misshandlade de en jämnårig kille och tog hans mobiltelefon.

Båda 17-åringarna nekar till att de ska ha utfört något rån. Att den ena av dem hade den aktuella mobiltelefonen på sig när polisen tog honom ska i stället ha berott på att ägaren frivilligt lämnat över den under en kontrovers.

Rätten avfärdar historien från de båda nu dömda. Helt klart är att alla tre inblandade befann sig på samma fest, kvällen 9 maj. De båda dömda jagade den tredje när han skulle gå från festen och de fick tag i honom i korsningen mellan Skolgatan och Ängegatan.

Efter diverse turer ska de båda rånarna ha slängt ned offret på gatan och sedan börjat sparka honom. Medan han låg på backen kände de igenom hans fickor och hittade då telefonen. De fick också tag i plånboken och bläddrade igenom vilka kort han hade. Men den tog de aldrig.

Rånoffret larmade polisen och efter någon timme hittades de båda gärningsmännen, varav således den ena hade på sig telefonen. Från första förhöret till rättegången har de dömda ändrat sin historia på olika sätt, vilket till slut ledde till att rätten inte tycker att de är trovärdiga.

Om de varit över 21 år så skulle brottet ha lett till cirka ett års fängelse. Nu döms de i stället till 110 timmars ungdomstjänst och till rånoffret ska de solidariskt betala 7 600 kronor i skadestånd.