Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

17 drabbade av stor bluffhärva

En stor, rikstäckande härva av bluffakturor har nu lett till åtal. 17 av de drabbade finns i länet.

Offren påstods ha beställt en annonstjänst och nu var det dags att betala, antingen för att avsluta tjänsten eller för den fortsatta avtalstiden. Hot om inkasso och kronofogden satte press på de drabbade.

Så ska bedrägerierna ha gått till, enligt åklagaren Anna Palmqvist vid Internationella åklagarkammaren som nu har väckt åtal för en stor bluffhärva.

I första hand äldre personer har blivit kontaktade av de misstänkta bluffmakarna som hör hemma i södra Sverige. Bland de drabbade finns personer med enskilda firmor och företrädare för mindre företag.

Åtminstone 17 av de 438 målsägande som lurats att betala hör hemma i Jämtlands län. Merparten av offren från länet är födda på 1940-talet men både äldre och yngre än så har drabbats.

De ska ha lurats att betala in tusentals kronor. Fyra personer har betalat drygt 15 000 kronor vardera till bedragarna. Ett mindre företag i länet ska också ha lurats på drygt 9 000 kronor.

Sett till hela åtalet ska de misstänkta ha lurat till sig över 4 miljoner kronor.

Därutöver ska 33 länsbor ha fått bluffakturor men utan att ha betalat summan som uppgetts. Totalt 728 personer har blivit utsatta för sådana bedrägeriförsök, enligt stämningsansökan.

Målet är omfattande och förundersökningsmaterialet ryms i 60–70 pärmar, enligt Malmö tingsrätt som tog emot åtalet i slutet av förra veckan.

Tre män i åldrarna 21, 22 respektive 26 år står som misstänkta huvudmän i härvan med 22 åtalade. Samtalen ska ha ringts från företagslokaler i södra Sverige.

Åklagaren bedömer bedrägerierna som grova eftersom det handlar om en omfattande verksamhet. Brotten har begåtts systematiskt och varit planerade.

Enligt SVT har de misstänkta huvudmännen bakom bluffen kopplingar till det kriminella nätverket Black cobra.

Bedragarna vänder sig inte till privatpersoner eftersom de har rätt till ångervecka, enligt Per Thelin vid Jämtlandspolisen.

– De senaste åren har man riktat sig mer mot skogsägare och sådana, säger Per Thelin.

De större företagen har blivit mer noggranna med att kolla igenom sina fakturor och bedragarna går därför bet.

– Förut så skickade man ut slumpvis och hoppades att de skulle betala, säger Per Thelin.