Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

17 november blir det snö i skidspåren

Vare sig det snöar ute eller inte, 17 november läggs konstsnön ut på spåren på Skidstadion.

– Planen är att vi ska börja lägga ut den sparade snön 17 november. Sedan jobbar vi sju dagar i rad, nästan dygnet runt, för att få snön på plats, berättar Roger Hedlund, driftansvarig på Skidstadion, i ett pressmeddelande.

Arbetet ingår i preparerandet av spåren inför världscuptävlingarna i skidskytte som startar 28 november.

Kommunens mål är att alla som vill ska kunna ta en skidtur före tävlingarna, men det beror förstås på väder och temperatur.

Förra vintern var det svårt att få fram så mycket konstsnö som behövs till den här säsongen. Bara hälften av den sparade snön fanns kvar till slutet av oktober, vilket gjorde att riktmärket 1 november för spårpremiär inte gick att hålla.

Så kommunen hoppas på antingen rikligt snöfall med kyla på det och/eller riktigt kallt och torrt väder så att snökanonerna kan tillverka den vita varan.

Anläggandet av skidspåren är för övrigt en konst i sig.

– Anledningen till att vi inte gör klart en hel slinga i taget är att vi måste tänka på att lastbilarna med snö ska kunna komma fram till alla spår, och det gör de inte om vi har lagt snö i vägen, säger Roger Hedlund.

I år har Arenabyn hand om spåren på Skidstadion, Torråsen och Spikbodarna. Övriga spår ansvarar kommunens enhet Idrott & Fritid för.