Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

18-årig man döms sexuellt utnyttjande av barn

En 18-årig man i länet döms för att ha haft sexuellt umgänge med en flicka som var under 15 år. Paret hade ett förhållande och samlaget var ömsesidigt. Men eftersom flickan var 14 år begicks ett brott.

Östersunds tingsrätt dömer 18-åringen för sexuellt utnyttjande av barn. 18-åringen måste ha vetat att flickan inte var fyllda 15 år, menar rätten och pekar bland annat på att de har gemensamma bekanta.

Vid rättegången hävdade 18-åringen att det var så liten åldersskillnad mellan honom och flickan och omständigheterna var sådana att han inte begick något brott.

Så ser inte tingsrätten det. Den menar att åldersskillnaden ska ses som betydande. Om det varit så att 18-åringen varit mycket sent utvecklad i förhållande till sina jämnåriga kunde fallet ha bedömts annorlunda, men inget tyder på att 18-åringen är sent utvecklad.

Men tingsrätten tar hänsyn till att de två hade en relation och även att det sexuella umgänget förefaller som man uttrycker det ha "skett under trygga former i hemmiljö". På grund av de omständigheterna är straffvärdet lågt.

Mannen döms till villkorlig dom. Inget skadestånd till flickan har krävts ut eller döms ut av rätten.

Läs även:

Cicki körde bredvid galopperande häst på E 14: ”Aldrig blinkat så mycket i hela mitt liv”

Skolanställd döms för att ha misshandlat elev på skola i länet

Taxichaufför blev hotad och slagen under körning – händelsen anmäls till polisen och Arbetsmiljöverket

...

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app