Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

18 månadslöner till sparkad chef

Bräcke kommun sade upp sin IT-chef utan att ha någon laglig grund för det. Nu har de kommit överens om ett 18 månaders avgångsvederlag för att slippa dras till Arbetsdomstolen.

Det blev en kostsam historia för Bräcke kommun när de försökte avskeda IT-chefen Mats Långström i fjol.

Uppsägningen visade sig sakna laglig grund, vilket nu har resulterat i att kommunen tvingats ingå en personlig överenskommelse med Mats Långström och hans fackförbund för att undvika att saken dras till arbetsdomstolen.

– Enkelt uttryck så handlar det om att vi haft olika syn på hur verksamheten ska bedrivas och överenskommelsen är att betrakta som normal under sådana här omständigheter, säger Bräckes ekonomi- och personalchef Henrik Kvist.

Enligt avtalet ska Bräcke kommun betala ut 18 månadslöner till Mats Långström, en summa av drygt 647 000 kronor. Till det kommer 122 000 kronor som han har att fordra i innestående lön och semesterersättningar.

Men utöver de rent lönemässiga kompensationerna kommer kommunen också att bekosta en så kallad CIO-utbildning för honom på 104 000 kronor där han får möjligheten att förkovra sig inom sitt område och hålla sig attraktiv på arbetsmarknaden.

För Mats Långström betyder avtalet att han äntligen kan gå vidare i livet efter en lång och slitsam period.

– Det är tråkigt när det blir så här, men nu gäller det att se framåt i stället för bakåt, säger han.

Tjänsten som IT-chef på kommunen är för närvarande vakant och enligt Henrik Kvist är det ännu oklart om den ens kommer att tillsättas igen.

– Vi vill se över vår organisation och se på olika sorters lösningar innan vi bestämmer oss för hur vi löser det, säger han.