Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

18 personer i bussolycka på E 14

En olycka med en buss och en lastbil inträffade på E 14 mellan Storlien och norska gränsen på onsdagskvällen. 18 personer fanns i bussen och ett stort räddningspådrag ryckte ut till platsen. Kort senare inträffade ytterligare en olycka på E 14, i tunneln i Åre.

I den första trafikolyckan var det en svenskregistrerad turistbuss som kört av vägen när den var på väg mot Norge. Enligt uppgifter till polisen ska bussen ha fått sladd och kört in i sidan på en mötande lastbil, varpå bussen hamnade i diket. Ett ögonvittne säger till Trönder-Avisa att ett par träd hindrade bussen från att välta i den lutande terrängen.

Larmet om olyckan kom klockan 19.34 och drygt en halvtimme senare meddelade den norska polisen att 17 passagerare plus chaufför färdades i bussen. Alla tog sig ut och ingen ska vara allvarligt skadad, enligt uppgifter till Trönder-Avisa.

Enligt Adresseavisen ska olyckan ha skett 200 meter in på den svenska sidan och räddningstjänst och ambulanser från Meråker, Åre och Storlien ryckte ut till platsen. Även ambulanshelikopter rekvirerades och polis från Jämtlands län begav sig också till platsen.

– Det tog tid innan vi visste omfattningen eftersom det är så dålig mottagning i området. Därför förutsatte vi att det var 50 personer i bussen och vi drog iväg med allt vi kunde, säger Erik Forsell, insatsledare hos räddningstjänsten i Åre kommun.

Passagerarna fick åka ersättningsbuss, förutom en av resenärerna som i stället flögs med ambulanshelikopter till Norge. Skadorna bedöms som lindriga.

– Efter omständigheterna gick det otroligt bra, säger Erik Forsell.

Samtidigt som utryckningen mot Storlien pågick inträffade ytterligare en olycka. Den här gången på E 14 i tunneln vid VM 8:an i Åre. Det var en personbil med två vuxna och ett barn som hade snurrat i det hala väglaget. I det här läget hade insatsledaren två olyckor att hantera samtidigt, själv hade han precis passerat Duved på väg mot olyckan i Storlien. Han vände och kom först på plats till olyckan i tunneln, medan resten av utryckningen fortsatte västerut.

– Bilen stod tryckt mot ena tunnelväggen så att förare inte kunde komma ut. De var inte skadade, men chockade, säger Erik Forsell.

En del av räddningstjänsten i Åre fanns kvar på stationen och de åkte nu till E 14-tunneln, liksom räddningstjänsten från Järpen. Räddningstjänsten i Östersund var också informerade om läget och beredda att förstärka om det hade behövts. Erik Forsell är nöjd med räddningstjänstens arbete på båda olycksplatserna.

– Vi fick snabbt struktur på båda de här olyckorna, säger han.

---

Vet du mer om bussolyckan utanför Storlien?

Har du bilder eller film? Kontakta oss på 063-161620 eller sms/mms på 72063 eller mejla på 72063@op.se