Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

19-åring frias från våldtäkt

Mannen ska ha legat med en medvetslös kvinna. Östersunds tingsrätt dömde våldtäkt men nu frias 19-åringen av hovrätten i Sundsvall.

Det var efter en blöt festnatt på en ort i länet som 19-åringen och kvinnan hamnade i samma säng. Enligt vittnesuppgifter var kvinnan kraftigt berusad och senare medvetslös när 19-åringen ville ha sex med henne, något som mannen förnekar. 19-åringen ska trots detta ha genomfört ett samlag.

I domen från Östersunds tingsrätt står det att våldtäkt inte förutsätter att gärningsmannen övervinner något fysiskt motstånd. Tingsrätten anser att 19-åringen har kränkt kvinnans sexuella integritet eftersom han utnyttjat hennes hjälplösa tillstånd. Men hovrätten för nedre Norrland är av en annan mening.

Knäckfrågan för hovrätten är huruvida kvinnan befann sig i ett hjälplöst tillstånd under samlaget och om 19-åringen var medveten om detta. Enligt kvinnans egna uppgifter saknar hon minnesbilder från den påstådda våldtäkten. Men enligt hovrättens resonemang utesluter inte kvinnans minnesförlust att hon kan ha agerat på ett sätt som utåt framstått som medvetet handlande.

Hovrätten anser vidare att vittnesuppgiften om att kvinnan var medvetslös inte är helt tillförlitlig eftersom den är baserad på att vittnet inte hörde kvinnan säga något. Med andra ord anser hovrätten att vittnet inte kontrollerat kvinnans medvetandenivå ordentligt.

19-åringen hävdar i rätten att kvinnan var vid medvetande under samlaget och att han pratade med henne. Efter en sammantagen bedömning anser hovrätten att det inte är styrkt att kvinnan befann sig i ett hjälplöst tillstånd. Mannen frias därför från våldtäkt och slipper skyddstillsyn och samhällstjänst. Däremot döms 19-åringen till dagsböter för skadegörelse som skett vid ett annat tillfälle.