Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

19 åsikter från klass 7 A på Myrvikens skola

Annons

Sänk skolplikten till sex år!

Jag tycker att man går alldeles för länge i skolan.
Ungdomar hinner bli trötta på skolan innan man kommer upp i gymnasiet.
Att de ska finnas ett altenativ att gå klart grundskolan är självklart bra, men att det ska finnas en lag som bestämmer att man måste gå i skolan i 9 år blir bara jobbigt.
Jag tror att det pressar många ungdomar att man måste och att det ska vara bra annars kommer man inte in på ett bra gymnasieprogram.
Som sagt sänk skolplikten!

 

Skoterkort

Jag tycker man ska få ta skoterkortet när man själv och föräldrarna tycker att det är lämpligt och att man kan köra. För det är jätte många ungdomar som kör ändå fast de inte har skoterkortet. Föräldrarna gnäller på att man sitter inne. Om man skulle få ta skoterkortet när man är redo så kan jag nästan lova att fler ungdomar kommer att gå ut, för här uppe är det som vår lilla hobby. Därför borde vi få köra när vi kan och har mognat.

 

Förskräckligt med uranbrytning i Oviken

Jag tycker det är dåligt att det ska bli uranbrytning i Oviken för att det blir fult, farligt och ganska många personer kommer att flytta härifrån. Det känns inte så bra. Därför uppmanar jag alla att protestera mot uranbrytning i Oviken!!!

 

Misstro inte ungdomarna

Ta reda på fakta innan ni på affärer börjar att anklaga oskyldiga ungdomar! Bara för att man har stora kläder (”hiphop-kläder”) och sådant, behöver man inte snatta. Varför jag tar upp det här, är för att sjukt många ungdomar har råkat ut för det här. Du som jobbar på en affär har ingen rätt att visitera den misstänkte ungdomen, utan det är en polissak!

Jag har till och med pratat med polisen om det här. Jag läste lite statistik för ett tag sen, om vilka som snattade mest och det var kvinnor i 50-70-årsåldern. Jag säger inte det här för att jag tycker att det är rätt att snatta! Absolut inte! Men ta reda på fakta innan ni drar för snabba slutsatser. Jag har själv råkat ut för att bli misstänkt och har blivit anklagad för saker jag absolut inte ens tänkt tanken på att göra, så jag vet hur det känns. I vissa lägen, beroende på sak, kan det kännas fruktansvärt. Till er ungdomar vill jag bara säga: Ju mer ni snattar, desto dyrare blir varorna!

 

När jag går förbi barn på skolan så säger de massa saker och sparkar mig.
När jag var liten så såg man upp till de äldre men nu har tydligen detta försvunnit. Har man ingen respekt!

 

Jag tycker att man ska sänka pensionsåldern till 55.
Det skulle bli mycket bättre för då kommer ungdomarna fortare in i arbetslivet. Pensionärerna får även mer tid till nöjen och resor som de kanske inte haft tid till. Många äldre som jobbar har ofta problem med handleder och knän. De skadorna kan förhindras om man som äldre får gå i pension tidigare.
Om pensionsåldern sänks så kommer det att finnas fler jobb åt de yngre arbetslösa. Jag blir arg för att min mormor inte har någon tid för sig själv och måste slita hela dagarna. Jag känner även flera unga som söker jobb och det gör mig irriterad att alla gamlingar får jobba medan unga är arbetslösa!
Sänk pensionsåldern!!

Mari-Louise

 

Längre sportlov

Jag vill ha längre sportlov. När jag har sportlov så brukar jag vara med min farmor men jag hinner inte göra något kul för sportlovet tar slut så snabbt. Jag tycker det ska vara längre för jag vill hinna vara mer med min farmor, för jag träffar nästan aldrig henne.

 

Jag blir arg när jag kommer till ”stupet” på vår skola och hoppet är förstört av små barnen för att de har åkt madrass och pulka på det. Jag tycker att de kan åka någon annanstans, speciellt när vi har sagt åt dem så många gånger och när vi lagt ner så mycket tid på det hoppet som vi åker skidor i. Så sluta åka pulka där! Man kan också undra var föräldrarna till dessa barn är!?

 

Sänk åldern på skoter- och mopedkort!

Jag tycker att man borde sänka åldern på skoter- och mopedkorten för det är många som måste gå eller cykla dit man ska. På sommaren kan man exempelvis köra moped till sina kompisar. Det blir billigare och bättre för miljön om man kör moped tidigare, för den drar inte lika mycket bensin som en bil.
Därför tycker jag att vi ska sänka åldern på skoter - och mopedkort.

 

Jag tycker att det är dåligt att man måste ha hjälm när man cyklar och är under 15. Man borde inte ha lag på det för att man kan typ ha hjälm om man vill, eller inte. Man kan ju ta eget ansvar även om man är ung.

 

Jag tycker att det är för få bussavgångar från glesbygden till Östersund. På helgerna går det ju bara en buss mitt på dagen från där jag bor och ingen hem. Jag blir mycket upprörd av detta. Därför tycker jag att det omedelbart ska vara fler bussavgångar från glesbygden till Östersund.

 

Hur ska vi elever i Bergs kommun kunna lära oss något när vi inte får kosta?

31 kronor i månaden per elev är skitdåligt! Vi kan inte baka eller laga mat på Hemkunskapen längre. På slöjden kan vi inte köpa in material. Vi får inte laga trasiga instrument på musiken. Det funkar ju inte! Hur ska vi nå målen? Hur ska vi klara oss resten av livet? Tänk när vi börjar på gymnasium och träffar nya människor från andra kommuner. Vi har inte alls lärt oss lika mycket som dem.
31 kronor är inte tillräckligt för en bra undervisning!!

 

Jag tycker att det är hemskt och fel att vissa människor misshandlar sina djur.
Djuren kan ju inte säga till om de till exempel vill ha mat. Människorna måste ta hand om sina djur.
Djuren är ju lika känsliga som vi människor, så domdekänner också smärta.
Därför tycker jag att vi ska stoppa djurmisshandel.

 

Ridsport är en av Sveriges största sporter. Ändå visas det nästan aldrig på tv! Tv-cheferna säger att det är för få som tittar, men det beror antagligen på att det visas mitt i natten eller mitt på en vardag. Rolf-Göran Bengtssons Os-medalj uppmärksammades inte alls och det är nästan aldrig sammandrag av ridtävlingarna som visas. Även om vi som gillar hästar är mycket ut i stallet vill vi kunna se våra förebilder på tv. Därför borde det visas mer ridsport och på bättre tider!

 

Någon tog min insändare

Jag har under en längre tid försökt komma på en insändare till en skoluppgift. När jag väl kom på idén tog en klasskompis den till sitt förfogande. Nog blir man upprörd. Kan de inte skaffa sig ett eget liv och egna idéer? Givetvis blir man upprörd och förtvivlad, ska det förekomma sådant år 2009?

 

Fortsätt med Earth Hour

Jag tycker att vi borde fortsätta med Earth hour som vi gjorde för några veckor sedan.
Det var jättebra tyckte jag, för det är bra att vi gör något åt miljön.
Det är viktigt att vi visar att vi bryr oss och det var mysigt att ha släckt i hela huset med bara stearinljus som lyste upp.
Därför tycker jag att man ska göra det här varannan månad.

 

Fortsätt med ”Medvinden”.

Jag tycker ni i Östersunds kommun ska fortsätta med ”Medvinden” för att Östersund lockar hit folk. Det är bra för hälsan och det är bra att röra på sig. Man kan välja mellan olika saker, man kan åka skidor, åka skridskor och man kan gå. Därför tycker jag att ni ska fortsätta med det.

 

Mindre läxor i skolan!

Jag tycker att eleverna borde ha mindre läxor för eleverna spenderar för mycket tid åt att läsa läxorna. Eleverna borde få ha mer fritid för att lära känna andra människor istället för att sitta och läsa läxor hela tiden.

Man blir så trött och slö i huvudet så då är det mycket bättre att vara ute och röra sig.

Därför tycker jag att man ska ha mindre läxor!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel