Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1942 återvänder till Alanäs

År 1942 återvänder. Åtminstone för en dag när "Smör och Kanoner" arrangeras 10 augusti i Alanäs.

– Vi ska försöka spegla hur det såg ut här då, både civilt och militärt. Alla kommer att ha tidstypiska kläder, säger Göran Normann, en av personerna bakom arrangemanget.

Det är föreningarna Flåsjöjäntan och Alanäs byförening som i samarbete med Jämtlands Fältartilleri arrangerar "Smör och Kanoner". Upp till tio uniformerade soldater, klädda som under beredskapstiden kommer att finnas på plats vid Alanäs skans med en kanon och kokvagn. Kanonen för att visa upp och kokvagnen för att servera ärtsoppa.

Vid kajen i Alanäs kommer man från Flåsjöjäntan att servera kolbullar. Där kommer det också att erbjudas olika aktiviteter. Till exempel häst och vagn samt en marknad.

– Tanken är att det ska vara intressant för hela familjen, säger Göran Normann.

Alla kommer att vara klädda i 1940-talskläder och även besökare får gärna klä sig i tidstypiska kläder.

– Kläderna och frisyrerna är roliga, det var mycket dräkter och hattar. Vi har handlat på Röda Korset och lånat av äldre släktingar, säger Lena Näsström från Flåsjöjäntan.

Flåsjöjäntan är en förening med 50 medlemmar som verkar för kvinnligt nätverkande mellan byarna. De håller bland annat i olika arrangemang och blev tillfrågade av Göran Normann om ett samarbete. 10 augusti är det dags för "Smör och Kanoner"

Artikeln kommer från tidningen Strömsund.