Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

20 minuters iskall kamp mot döden

Skridskoåkarna Nils Kjellsson och Anders Bromée såg något litet som tycktes röra sig ute på Mosjöns is. Minuter senare var de inbegripna i en iskall och blöt kamp mot klockan för att rädda liv.

Östersundsborna Nils Kjellsson och Anders Bromée var ute på en skridskotur på Mosjön under söndagseftermiddagen när de lade märke till en svart prick flera hundra meter längre fram på isen.
– Det tycktes guppa upp och ner och vi tyckte att det var lite för stort för att vara en fågel. Vi lyssnade men allt var helt tyst och när vi ropade fick vi inget svar, säger Anders Bromée.
De var långt ifrån säkra men vågade inte utesluta att det var en människa de sett och tog sig därför i land och sprang i riktning mot platsen.
– När vi kom över det allra sista krönet såg vi stavarna och mössan som låg i vaken cirka 30 meter från land och när vi kom närmare såg vi också att det låg någon i vattnet, säger Nils Kjellson.
Medan Anders larmade 112 hittade Nils en gammal träbåt som de fäste ett rep vid och sköt framför sig på isen och ner i vaken. Medan Nils fick upp mannen i båten och påbörjade hjärt-lungräddning gjorde sig Anders redo för att dra ekipaget i land. Men båten tog in mycket vatten och blev snabbt så tung att den inte gick att dra över iskanten.
– Jag hittade en stege som jag kunde lägga över isen och ta mig ut på för att dra dem in till stranden med handkraft. Men jag gick också igenom och fick dra mig ur vattnet med isdubbarna, säger Anders.
I över 20 minuter kämpade de för att få mannen i land och under tiden hade en person på land hört deras rop på hjälp.
Med hjälp av en andra båt lyckades de rädda sig och den medvetslöse mannen ur ekan innan den gick till botten och fortsätta hjärt-lungräddningen där tills Räddningstjänsten kom till platsen och tog över.

Trots intensivt återupplivningsarbete avled den 68-årige man som hittades medvetslös i Mosjöns vatten.