Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

200-300 jobb försvinner inom landstinget

Landstinget varslade 115 anställda idag. För att nå besparingsmålet kommer minst dubbelt så många att varslas det närmaste året.

Annons

Bara en skattehöjning eller ett regeringsbeslut om extra stöd till landstingen kan förhindra att hundratals vårdjobb försvinner.
Varslet som lades idag beräknas ge en besparing på 70-80 miljoner. Det är första steget i ett tvåårigt sparpaket. 100 miljoner återstår.

Personalchefen Björn Ahlnäs vill inte spekulera i hur många som i slutändan blir utan jobb. Det finns besparingar som inte direkt berör personalen.
– Men det är inget tvivel om att största kostnaden ligger på personalsidan.
Dagens varsel drabbar framför allt vikarier som inte kommer att få förlängt. Totalt finns det 300 visstidsanställda inom landstinget.
60 personer ska snart gå i pension. Det kommer inte att gå ut några generella erbjudanden, däremot kan vissa komma att erbjudas individuella lösningar med avtalspensioner.

En förutsättning är att de inte kostar något extra. Det finns inga pengar avsatta för pensionslösningar.
Landstinget är skyldigt att informera arbetsförmedlingen sex månader före eventuella uppsägningar. Därför varslar man nu, trots att man inte vet vad varslet kommer att betyda.
– Vi vet i dagsläget inte vilka personer eller yrkeskategorier som kommer att beröras. När vi får en klarare bild kommer vi att precisera varslen och inleda förhandlingar med facken, säger Björn Ahlnäs.