Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

2010 – ett märkligt konstår

2010 har varit ett märkligt konstår.

En hel del lokalt har präglats av den stora osäkerheten runt Färgfabriken Norr. Jag började året med att ställa en rad frågor runt vad som ska  hända. Och när året slutar är fortfarande de flesta frågorna obesvarade. Men samtidigt  har vi fått uppleva många fina utställningar både på Färgfabriken och på andra gallerier …
I länet genomfördes i år en fullständigt unik manifestation i länets kyrkor under parollen ”En klang av tystnad”. Listan på alla de kulturpersonligheter som medverkade var lång och imponerande. Men samtidigt var det som om tystnaden gick vidare in  i uppmärksamheten för evenemanget. Sällan har så mycket skrivits om så lite. Nå, nu är det dags att sammanfatta 2010.

Årets med anknytning till konst:

Utställning(lokalt): Island – Nordens U-land? På Färgfabriken Norr. Den håller på till 16 januari 2011, kanske den bästa utställningen i hela Sverige 2010.

Mest spännande  konstnär: Kate Lyddon – den unga brittiskan fick vi först möta på en samlingsutställning och sedan i en egen separatutställning. Allt på Galleri Remi. Inte att undra på att  hon nämns på listor över Englands mest spännande yngre konstnärer.

Tråkiga besked: Eva Sundin lade ner Galleri Tängtorpet i höstas. En mysig lokal och ett bra galleri för de inte så väldigt etablerade konstnärerna. Tängtorpet kommer att saknas.

Par: Carl Johan De Geer och Marianne Lindberg De Geer flyttade permanent sina ateljéer till Färgfabriken Norr i Östersund över sommaren. Resultatet blev en annorlunda och mycket lyckad utställning, ”Inte utan orsak”, som fick stor uppmärksamhet.

Debutanter: Det är på Konsthyllan på OSD/Folkets hus nya konstnärer har fått chansen. Christoffer Svensson visade speciella målningar läckert presenterade bland kartonger, virke, tapeter och diverse annat. Anders Redin visade egensinnigt måleri,  ojämnt, men mycket lovande.

Röra: Färgfabriken Norr. Är det någon som förstått vad som ska hända?

Roligaste: Robert Nyberg hos Galleri Bolin i somras. Sveriges vassaste tecknare fungerade även på galleri.

Kulturhus I: Wikners i Persåsen hade i somras huset fullt med konst. Höjdpunkten var utställningen med Bengt och Gunilla Ellis.

Snurrigaste: Christian Partos ”Visp” på Färgfabriken Norr. Oj vad den snurrade och vilka häftiga mönster det blev.

Kulturhappening: Spektakeldagarna på Clarion och Storsjöteatern blev intensiva dagar fulla av prat om kultur och evenemang. Riktigt kul.
Ljus: ”Eldsymfonin” på taket till Storsjöteatern under Vinterfestivalen.

Största: ”I en klang av tystnad” fyllde länets kyrkor med kulturaktiviteter inför varierande mängder besökare. En lika unik som mäktig satsning som borde fått större nationell uppmärksamhet. Finns nu kvar som fin fotobok.

Triss: I våras hade vi Östersund mycket fina utställningar med Berta Hansson på Ahlbergshallen, Ingegerd Möller på Jamtli och Birgit Ståhl-Nyberg på  hos Galleri Bolins. Tre damer från Jämtland vars konst går utanpå det mesta.

Kulturhus II: Byhuset på Rödön hade i somras utställningar med citattavlor, fina foton av Gudrun Jonasson och massor med filmer av Tant I Loop-film ute på Jällen.

Hopp inför 2011: Kjartan Slettemark med ”Kjartan i stan” en av Nordens mest spännande konstnärer någonsin i stor retrospektiv utställning på Jamtli över sommaren 2011.

Årets övrigt:

Prestation: Kvällstidningsfotografen som väntade flera dygn på flygplatsen på Frösön. Och när George Clooney väl kom lyckades fotografen fotografera fel person.

Bästa låt: Cee-Lo Green:” Fuck you!”, 1960-tal på 2010-vis.

Näst bästa låt: The Duke & The King: ”Shaky”. Det udda gängett från Woodstock svängde mer än allt.

Bästa svenska låt: Pernilla Andersson: ”Dansa med dig”, oj, vad fint på alla sätt.

TV: ”Mauro & Pluras Kök” (TV 8). Vilken mat, vilka gäster och vilken mage …
Musik-TV: ”Så mycket bättre” (TV 4) – även här är Plura med …

Läsning: Per Hagmans ”Vänner för livet” blev en storslagen fresk över vår tid som börjar och slutar med Eddie Meduza.

Vackraste stund 1: Kim Richey gör ”A Place Called Home” i Gäddede kyrka, längst upp i Norra Jämtland, där jag begravt min far, mina farföräldrar och en farbror och där min syster gifte sig.

Vackraste stund 2: Melissa Horn förmedlar skörhet och innerlighet i ösregnet inför ett välbesökt Stortorg under Storsjöyran 2010.

Lokala hjältar: Eastwick med Jens Ganman, sång och gitarr, Kjell-Erik Eriksson, fiol, Katarina Åhlén, cello, och Bosse Lindberg, gitarr, gör sin egen americana och de gör det bra.

Äntligen!: Efter mer än 20 års tjat fick jag uppleva Elliott Murphy & The Normandy Allstars live på Storsjöyran tillsammans med närmare 3 000 andra. Och det var en glädje att efteråt läsa alla hyllningar i recensioner, krönikor och blogginlägg.

Svenska: Säkert!: ”Facit” – Annika Norlin gör det igen och igen …

Blogg:  Gamle ÖP-medarbetaren Jon Lax tillsammans med Lisa Ehlin i bloggen ”Lisa/Jon” hos Rodeo. Samt kompisgängets egen  förstås, hyllade av Jan Gradvall och allt …

Mest spelade: Kim Richey: ”Wreck Your Wheels” –  en underbar cd med en unik sångerska och låtskrivare.

Nostalgi: The Seventies (SVT).

Saknade röster: Gregory Isaacs och Solomon Burke.

Film: Bent Hamers:  ”Hjem til jul” – en norsk Short Cuts eller Love  Actually med nordiskt vemod och vinterpoesi samt Maria Menas vackra titelsång.

Hopp inför 2011: Nya album med Landstrom och Autisterna kommer 2011.