Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

2013 gav klirr i kassan

Härjedalens kommun har åter gjort ett starkt resultat. Årsredovisningen för 2013 presenterades vid fullmäktiges sammanträde i Glöte på onsdagen och nu står det klart att kommunen gjort ett överskott med 20 miljoner kronor.

Som vanligt redovisar Härjedalens kommun ett starkt resultat och som vanligt är det finansavdelningens modesta budget som ger överskottet. Den här gången är det återbetalningar av sjukförsäkringspremier med 12,6 miljoner kronor som inte förutsetts.

– Bortsett från dessa pengar så ligger resultatet ungefär som budgeterat, säger ekonomichefen Ola Regnander.

När det gäller övriga förvaltningar så är det endast samhällsbyggnadsnämnden som gör ett överskott, detta med 2,7 miljoner kronor. Övriga förvaltningar gör underskott men det är inte några våldsamma minussiffror.

– Kommunfullmäktige har fastställt målet att under treårsperioden redovisa ett årsresultat som i genomsnitt uppgår till minst 6 miljoner kronor samt att alla investeringar ska finansieras med egna medel. Resultatet blev 20 miljoner kronor och investeringarna har finansierats med egna medel så målet får anses ha uppnåtts, förklarar Ola Regnander.

Bland de större investeringarna som tagits finns en ombyggnad av Funäsdalens skola för 16,7 miljoner kronor, ombyggnad kök på Sonfjällskolan i Hede för 3,3 miljoner kronor samt investeringar i va-anläggningar för 19,8 miljoner kronor. Totalt investerade kommunen för 71,3 miljoner kronor, en siffra som revisionsordförande Folke Bäck tycker är för hög.

– Det är en siffra som inte håller i längden. Lämplig investeringsnivå ligger på 30-40 miljoner kronor, påpekade Bäck inför fullmäktigeförsamlingen.

Ytterligare två intressanta siffror som presenterades var en folkökning under året. Härjedalingarna blev 35 fler under 2013 och därmed bröts en mångårig nedåtgående trend.

Härjedalens kommun sprängde även 600 miljonersvallen i redovisat eget kapital vilket nu uppgår till 600 651 000 kronor.